Linkuri accesibilitate

Ştiri false, un nou gen literar?


Anunţuri mortuare inventate de către un autor italian misterios

Pe data de 16 octombrie 2019, ora 14 şi 35 de minute, a fost postată pe Twitter următoarea ştire în limba engleză: „Primesc acum o veste cumplită. Cea mai mare romancieră, Herta Müller, a murit acum câteva minute. Fără comentarii. Fără cuvinte.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct

Postarea era semnată de scriitoarea Olga Tokarczuk din Polonia care, în 2018, a fost distinsă cu premiul Nobel pentru Literatură.

Twitter, anunțul fals despre moartea scriitoarea Herta Muller, octombrie 2019.
Twitter, anunțul fals despre moartea scriitoarea Herta Muller, octombrie 2019.

Semnătura dădea acestei ştiri o mare credibilitate şi a fost receptată imediat de către mai multe redacţii şi de numeroşi participanţi la Târgul Internaţional de Carte din Frankfurt pe Main, în plină desfăşurare. M-a sunat atunci cineva din redacţia ziarului berlinez Die Tageszeitung (taz) să verifice autenticitatea informaţiei. Mi-era jenă să sun la Herta Müller şi am apelat la directorul de atunci al Casei Literaturii din Berlin, Ernest Wichner, ştiind că acesta o prezintă pe Laureata Premiului Nobel în timpul unor turnee de lectură. Wichner nu ştia nimic şi mi-a zis că în ziua precedentă se întâlnise cu scriitoarea care era sănătoasă tun. A sunat la soţul Hertei care încă nu aflase nimic despre ştirea care începuse să circule. A infirmat-o pe loc. După ce am aflat de la Wichner că Herta e bine mersi, am sunat la redacţia ziarului amintit, dezminţind povestea.

Între timp trecuseră vreo două ore de cînd fusese plasată ştirea pe internet. În acest răstimp ştirea a dispărut de pe Twitter, totodată şi contul Olgăi Tokarczuk. Nu se ştie cine a deschis contul sub falsa identitate a scriitoarei şi din ce motive a dispărut atît de rapid din reţeaua de socializare amintită.

În această vară, în iulie, povestea cu presupusa moarte a Hertei Müller s-a repetat. Tot pe Twitter. Dezminţirea a fost postată atunci de scriitorul Jo Lendle pe data de 6 iulie. Semnatarul spunea acolo că tocmai a telefonat cu scriitoarea care se află pe balconul locuinţei unde-şi lustruieşte pantofii.

Twitter, replică la anunțul fals despre presupusa moarte a scriitoarea Herta Muller, iulie 2020.
Twitter, replică la anunțul fals despre presupusa moarte a scriitoarea Herta Muller, iulie 2020.

Ştiri similare, false, au tot circulat în ultima vreme. Astfel, a fost anunţat decesul unor scriitori renumiţi ca Milan Kundera, Peter Handke, Hans Magnus Enzensberger sau Elfriede Jelinek. Fără o verificare obligatorie, ziarul Neue Zürcher Zeitung, de pildă, a trimis pe telefonul mobil utilizatorilor unei aplicaţii electronice vestea morţii lui Enzensberger. Redacţia publicaţiei Büchermarkt a răspândit pe Twitter, pe data de 18 iunie, că Milan Kundera a murit. Neue Zürcher Zeitung şi-a dat seama de gafa făcută şi a difuzat o dezminţire - 17 minute după primul anunţ electronic, fals.

Criticul literar Christian Metz a cercetat această avalanşă de fake news şi a descoperit că autorul lor este italianul Tommaso Debenedetti. Acesta scorneşte noi identităţi şi pseudonime, pentru a deschide conturi electronice. Sub nume inventate îşi răspândeşte apoi mesajele născocite. Metz cred că şi numele Debenedetti este un pseudonim. Toate încercările de a-l întâlni, relatează Metz într-un eseu („Twitter-Hoax aus Italien. Totenmelder der Literatur” / Twitter-Hoax din Italia. Mesagerul deceselor din literatură) au eşuat.

Debenedetti a mai publicat în anii trecuţi şi interviuri fabricate, de pildă cu regretatul scriitor american Philip Roth (un fost apropiat al lui Norman Manea). După ce acesta a dezvăluit falsul, redacţiile au refuzat să-l mai publice pe autorul misterios.

Pentru Christian Metz, jocul cu ştiri inventate nu e nimic altceva decât expresia unui nou gen de literatură, generată de spaţiul virtual. Această literatură, conchide Metz, îi va preocupa în viitor şi pe critici.

Previous Next

XS
SM
MD
LG