Linkuri accesibilitate

Șampania sălcie


Sinteza săptămânii politice românești.

Puține postări pe pagina sa socializare a Vioricăi Dăncilă au primit mai multe aprecieri ca aceea prin care șefa PSD anunță că a depus căruța cu semnături pentru prezidențiale la Biroul Electoral Central și că le mulțumește celor „peste 1 400 000 de români” care au susținut-o „pe persoană fizică”.

Glosând pe marginea acestei informații extrem de importante pentru țară și, mai ales, pentru Videle, ea mai spune că „românii merită și au nevoie de un președinte care pune interesul țării înaintea propriului interes, nu un spectator la Cotroceni, nu un președinte candidat care încalcă legile fundamentale și care nu își înțelege misiunea nici după 5 ani de mandat.” Această însemnare candidă, venită din partea celei care încalcă ea însăși legile fundamentale ale bunului simț în fiecare zi, stând în fruntea unui guvern fantomă, a stârnit mii de reacții și comentarii: unii s-au mulțumit să posteze fețe amuzate, alții dimpotrivă mutre enervate. Mulți i-au mulțumit însă. Nu Vioricăi Dăncilă, ci Laurei Kövesi care tocmai fusese votată de Consiliul Uniunii Europene pentru funcția de procuror-șef european.


A fost un vot secret și informal pe marginea căruia s-au purtat totuși mari războaie de culise și de imagine pentru că toți vor să ia lumină de la torța de mare învingătoare a fostei șefe de la DNA. Este ultima turnantă a unui traseu îndelungat, început cu aproape un an în urmă (candidaturile pentru acest post trebuiau depuse până în decembrie 2018). Urmează un vot în plenul Parlamentului European, dar acum, odată depășite comisiile și comițiile, acordul euroaleșilor pare o formalitate. Negocierile între Parlamentul European și Consiliul UE au durat vreo jumătate de an (tehnic vorbind, acestea au fost blocate pe timpul și în siajul alegerilor europarlamentare). Zilele acestea a venit scadența.

În România, Viorica Dăncilă transmisese ordin pe unitate: ambasadoarea României la UE urma să voteze cum îi dictează Bucureștiul, adică împotrivă. Nu era nimic surprinzător și nu se aștepta nimeni la altceva de la clona lui Dragnea. Viorica Dăncilă anunțase de când a aflat că demiterea de la DNA nu a omorât-o, ci a întărit-o pe fosta șefă DNA, adică prin februarie acest an, că va face posibilul, probabilul și mai ales imposibilul ca ascensiunea procuroarei să fie oprită. Însă, după cum se pare, Luminița Odobescu, ambasadoarea României la UE, a votat cum i-a spus celălalt palat bucureștean. Președintele Iohannis i-ar fi transmis să voteze pentru Kövesi, iar ambasadoarea s-ar fi conformat. Probabil că nici nu avea nevoie de telefonul prezidențial: Luminița Odobescu este unul dintre profesioniștii sistemului, iar activitatea ei pare să fi fost esențială pe când România prezida Consiliul Uniunii Europene (mai multe amănunte, în acest interviu).


Abia ce s-a pornit rumoarea în legătură cu votul ambasadorilor din cele 22 de țări care au semnat pentru Parchetul european că politicienii au început să se fotografieze cu bustul procuroarei și cu sticla de șampanie ieșindu-le din buzunar de la piept.

Ludovic Orban, șeful PNL, își adjudecă votul reuniunii COREPER spunând că e un succes al lobby-ului făcut la toate nivelurile de politicienii partidului său (referindu-se probabil la apropiații săi care au fost exonerați de DNA pentru succesele lor în afaceri cu statul. Orban însuși a avut câteva dosare, dintre care unul în care DNA îl acuza „de folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite”. Detalii, aici și aici). Liderul PNL uită că pe vremuri, înainte chiar de perioada când era căutat cu mascații la conturi și rețele de influență, vedea în Laura Kövesi doar o unealtă a sistemului ticăloșit: „Propunerea omului lui Traian Băsescu, Codruţa Kövesi, care a fost mâna dreaptă în tot sistemul ticăloşit pe care l-a pus în mişcare Traian Băsescu, pentru mine este un act inacceptabil care mă determină ca începând de astăzi să pun semn de egalitate între Victor Ponta şi Traian Băsescu” („Sistemul ticăloșit”? Cine și când vorbea cam în aceiași termeni și ne privește acum din Jilava prin gratii de fier?)

Laura Kövesi era numită, în 2013, în fruntea DNA, de ministrul interimar de justiție de atunci, Victor Ponta. Astăzi, Ludovic Orban pretinde că alegerea ei ca procuror-șef european e o victorie „imensă” pentru România.

Ludovic Orban nu e singurul care se zbate să-și facă selfie cu posibila viitoare procuroare-șefă...


Iohannis și liderii PNL, care au făcut „un lobby intens”, au reușit să accelereze procesul și să mențină interesul noului Parlament European pentru vechea propunere. Dar Ludovic Orban nu e singurul care se zbate să-și facă selfie cu posibila viitoare procuroare-șefă. Dacian Cioloș susține și el că eforturile sale și ale colegilor au fost vitale. Ce s-ar fi făcut Laura Kövesi fără el și grupul politic pe care-l conduce în Parlamentul European? Împreună au fost mai puternici: au reușit să depășească blocajul politic și să-i convingă pe francezi să voteze pentru româncă. Se pare, însă, că aceștia erau convinși dinainte, de vreme ce procurorul Jean-François Bohnert propus de Franța a fost numit în iulie în funcția de șef al Parchetului economic de la Paris, ca premiu de consolare.

Totodată, Emmanuel Macron îi promitea lui Iohannis că Franța va susține candidatul propus de România. Rareș Bogdan, altă stea politică gata să explodeze de-a dreapta lui Orban, are altă versiune care umple paharul de șampanie al șefului de partid cu apă sălcie: votul de la Bruxelles, spunea el într-o intervenție televizată, nu a avut nimic de-a face cu politicienii și nici cu jocurile de culise, ci cu guvernele reprezentate prin ambasadori și „nu poate să vorbească un europarlamentar sau un șef de grup european cu un șef de stat, la nivelul șefului de stat italian, german italian, belgian.”

E neclar, dacă nu de-a dreptul neplauzibil ca șefii de partid din România să fi influențat acest vot, spune el privind pieziș către șeful propriului partid. Se știe că Rareș Bogdan, clujean prin adopție, coleg de ring mediatic cu Liviu Alexa (bătăuș de presă, recent numit șef al organizației PSD Cluj de la care a supt milioane de lei sponsorizare; mai multe și edificatoare informații aici), vine din capitala transilvană cu ambiții mai mari decât să facă emisiuni live de la Parlamentul European. Știe că politica îi poate oferi mai multe și mai bune pentru el și familia lui politică: nu în ultimul rând, președinția partidului și, de ce nu, fotoliul de la Palatul Cotroceni, după încă un mandat de Iohannis. Este posibil așadar ca, pur și simplu, făcând aceste considerații aparent tehnice să înfigă un ac în inima unei păpuși de ceară cu freza lui Orban. Nu e un ac pur și simplu, ci broșa Vioricăi Dăncilă.


Ce este clar e că mai toți, chiar și cei care se îndoiau de ea până mai ieri, se bat pentru poza și inima Laurei. Singură Viorica Dăncilă e consecventă: pentru că e disciplinată, recită în continuare mantra de partid și de stat pe care au lansat-o Liviu Dragnea și ai lui în legătură cu statul paralel creat de Băsescu și condus de Iohannis. (Băsescu, între timp, a reevaluat-o pe Kövesi. Nu demult spunea, vorbind despre relația ei cu generalul Coldea, deși Băsescu este cel care i-a promovat și susținut pe amândoi: „Nu mi-a dat prin cap că, după 8-9 ani de exercitare a puterii, am zis eu într-un mod rezonabil, pe urmă li se va părea că sunt Dumnezeii puterii în România şi că vor aplica legea în mod discreţionar.” Dar oare Băsescu credea altceva despre sine însuși?)

Însuși Tăriceanu, fostul al doilea în stat, care a părăsit între timp domiciliul conjugal al guvernării, nu e de altă părere. Laura Kövesi ar fi, și pentru fostul urmărit penal Tăriceanu, o persoană „slugarnică, duplicitară”, care ar fi favorizat influențele oculte din justiție. Iar într-o însemnare pe pagina sa de socializare, șefului ALDE îi miroase în continuare a culise oculte la nivel european. Când vorbește de votul din cadrul reuniunii COREPER, are o epifanie: își amintește de plimbarea lui Ceaușescu cu caleașca regală prin Londra, curtoazie care ar fi avut în spate nu vreo simpatie britanică, ci interesul pentru o piață emergentă de după Cortina de fier. S-a tot întrebat, spune șeful ALDE, după aceea cum de a putut lumea liberă să onoreze în felul acesta un dictator odios și pe soția sa analfabetă. A înțeles târziu că lumea liberă voia miliardele lumii socialiste. Că bogații voiau să fure de la săraci.

Căci asta înțelege Tăriceanu, care se consideră un liberal sadea, din liberalism și economia de piață: faptul că lumea capitalistă s-a salvat prin exploatarea țărilor în curs de dezvoltare. Este chiar teza îndrăgită de Ceaușescu și folosită mereu când explica de ce s-a zbătut să plătească datoria externă (fără a explica însă de ce vindea la preț de dumping și, uneori, pe datorie materii prime și produse finite către țările lumii a treia, dând bani de buzunar unor dictatori sângeroși).

O cabală europeană împotriva PSD, conspirație care violează simțurile etice și estetice ale președintelui ALDE...


„Câteva decenii mai târziu”, își continuă Tăriceanu meditația, pe românii îi lovește a doua oară același fulger. „UE alege să promoveze într-o funcție de maximă responsabilitate un personaj care s-a dovedit pe parcursul carierei sale oricum numai responsabil nu. Nu sunt mândru că promovarea Laurei Codruța Kövesi reprezintă, în fapt, un triumf al mediocrității, al slugărniciei, al duplicității, o celebrare a victoriei grupărilor oculte asupra statului de drept.” Cu alte cuvinte, pare el să spună, statul paralel și-ar fi mutat reședința la Bruxelles, prin complicitatea a 17 dintre cele 22 de state care au aderat la Parchetul european. O cabală europeană împotriva PSD, conspirație care violează simțurile etice și estetice ale președintelui ALDE. E și aceasta o formă de euroscepticism de inspirație euroasiatică.

De aceea Viorica Dăncilă amestecă, de câteva zile, în paharul cu șampanie lacrimile de fericire cu cele de tristețe: fericire, pentru că a reușit să adune atâtea semnături în ciuda repetatelor și sinucigașelor eforturi făcute de apropiații ei (Orlando Teodorovici fiind primul între egali) de a îndepărta electoratul, nefericire pentru că, pe de-o parte, a împărțit glorioasa zi cu depunerea candidaturii lui Theodor Paleologu, alt prezidențiabil popular cu wild card de la partidul popular al lui Băsescu, și pe de alta, pentru că victoria de la reuniunea COREPER i-a umplut mesajul prin care-și anunță depunerea candidaturii cu replici de la contestatari recunoscători că a ajutat-o pe Laura Kövesi punându-i bețe în roate. Piedicile puse de PSD au fost cea mai bună campanie de promovare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG