Linkuri accesibilitate

Școli și grădinițe


Foto - arhivă
Foto - arhivă

Scandalurile privind alimentația copiilor în școli și grădinițe s-au ținut lanț în ultimii ani.

În municipiul Chişinău funcţionează 159 de grădinițe și 173 de școli. Numărul de elevi este în continuă scădere şi în ultimii 10 ani s-a redus cu aproape o treime, până la puțin peste 82 de mii de copii. În pofida acestei tendinţe, funcție de renumele și imaginea școlii, multe instituții adună clase arhipline, unele sunt nevoite să distribuie orele în două schimburi.

Grădinițele sunt și ele suprasolicitate, în pofida declinului continuu al ratei natalităţii. Specialiștii spun că îşi face efectul închiderea masivă a instituţiilor preşcolare în anii 1990, din cauza indicilor demografici.

Din cauza problemelor din sistem, a salariilor mici și a subfinanțării cronice, grădinița și școala au devenit o povară pentru părinți. Corupția, pe care nu au fost în stare să o dezrădăcineze cei mai înfocaţi reformatori, a generat constant tensiuni şi conflicte între părinți și administrație. Chiar dacă au luat amploarea unor zgomotoase scandaluri de presă, soluţiile se lasă așteptate.

Una dintre problemele unghiulare este meniul sărăcăcios al caninelor. Pentru alimentație Primăria alocă puțin peste 23 de lei pe zi. Iar Centrul de Sănătate Publică din Chișinău a constatat, într-un studiu, că în meniurile grădinițelor și școlilor sunt prea multe produse făinoase și prea puține fructe. Există instituții care oferă pentru alimentaţia copiilor doar crupe și paste făinoase, de trei ori pe zi, iar legumele și fructele nici măcar nu sunt trecute în meniu de ochii lumii. Asta a determinat mai mulți părinți ca, anul trecut, de Ziua copiilor, pe 1 iunie, să organizeze un marș și să ceară autorităților alimentație sănătoasă pentru copiii lor.

Scandalurile privind alimentația copiilor în școli și grădinițe s-au ținut lanț în ultimii ani. Cel mai de răsunet caz a fost în noiembrie 2016, când Centrul național anticorupție a făcut razii și arestări, inclusiv la Primăria Chişinău, în legătură cu livrarea de alimente alterate în școli și grădinițe, urmare a trucării licitațiilor publice. Atunci au fost efectuate 46 de percheziții și a fost anunţată deschiderea a peste 30 de dosare pentru abuz în serviciu, trafic de influență, corupere sau depășirea atribuțiilor, inclusiv pe numele unor funcționari din Primăria Chişinău.

O altă problemă, insurmontabilă deocamdată, este vacanţa de vară pe care o iau, din varii motive, grădiniţele. Pe când era ministru la Educaţie, Corina Fusu anunţase tranşant că şi cadrele didactice de la grădiniţe şi creşe trebuie să beneficieze de concedii de pedagogi. Anunţul a amplificat nemulţumirile părinţilor. De atunci autorităţile se căznesc să dreagă busuiocul, iar părinţilor li se dau asigurări că vor putea muta copiii, vremelnic, la alte grădinițe. Dar și această opțiune ridică o sumedenie de semne de întrebare – de la starea emoțională a copilului paraşutat într-un mediu străin, până la gestionarea transferurilor şi perceperea plăţilor.

XS
SM
MD
LG