Linkuri accesibilitate

Șefa democraților în Congres se pronunță împotriva „inculpării” lui Trump


Președintele Donald Trump dă mâna cu Nancy Pelosi, înainte să-și rostească discursul anual în Congres, 5 februarie 2019
Președintele Donald Trump dă mâna cu Nancy Pelosi, înainte să-și rostească discursul anual în Congres, 5 februarie 2019

Pozitia lui Nancy Pelosi va diviza propriul partid, unde nu puțini – inclusiv deputati – și-au făcut din inculparea lui Trump un obiectiv politic.

Presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a spus, luni, ca nu intentioneaza sa declanseze procedura de inculpare a presedintelui Trump pentru ca „nu merita”. Care sint argumentele doamnei Pelosi si care e contextul? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Nancy Pelosi stie ca imediat dupa ce procedura de inculpare a presedintelui Clinton a fost initiata si dupa ce Camera Reprezentantilor l-a gasit vinovat, popularitatea lui a crescut. Mai stie si ca in anii ’90, dupa ce l-au inculpat pe Clinton, republicanii au avut pierderi substantiale in alegeri.

Acestea sint argumentele politice pe care Nancy Pelosi nu le invoca public. Ceea ce ea spune este ca declansarea unei proceduri de inculpare in Camera Reprezentantilor are potentialul sa divizeze si la mult tara.

Fireste, contextul politic este ca - la fel ca si in cazul Clinton - inculparea presedintelui Trump ar putea fi aprobata in Camera, dar nu ar avea sanse in Senat, unde republicanii conduc. Dar pozitia lui Nancy Pelosi va diviza si ea ceva si anume propriul partid, unde nu putini – inclusiv deputati – si-au facut din inculparea lui Trump un obiectiv politic. Aceasta aripa nu va agrea ceea ce presedinta Camerei a spus, chiar daca recunosc ca Pelosi face un calcul politic viabil.

Multi spun insa ca inculparea presedintelui este o datorie civica. Probabil insa ca momentul critic, asteptat de de toti, este raportul investigatorului independent, Robert Mueller. Daca acesta stabileste ca presedintele s-a facut vinovat de delicte penale si, cum acesta nu poate fi inculpat, conform directivelor Ministerului Justitiei, se impune si se justifica procedura de inculpare in Camera.

Daca insa Mueller arata ca Trump nu este vinovat de delicte penale, in contextul anchetei cu privire la amestecul Rusiei in alegeri, atunci republicanii si presedintele vor declansa o ofensiva si pune anchetele democratilor in defensiva.

Nancy Pelosi stie ca acela va fi momentul critic, care va influenta opinia publica si ca a vorbi acum despre inculpare este riscant politic.

XS
SM
MD
LG