Linkuri accesibilitate

Șeful NATO le va spune aliaților „să dea Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga”


Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy addresses the Munich Security Conference, attended by about 40 heads of states and governments, as well as politicians and security experts from almost 100 countries, on February 17.
Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy addresses the Munich Security Conference, attended by about 40 heads of states and governments, as well as politicians and security experts from almost 100 countries, on February 17.

Sprijinul occidental pentru Ucraina s-a aflat pe primul loc pe agenda Conferinței de Securitate de la Munchen, o reuniune anuală a șefilor de stat, oficialilor, diplomaților și experților care se desfășoară în Germania.

Se așteaptă ca secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, să declare astăzi, la Conferința de Securitate de la Munchen, că aliații occidentali ai Ucrainei trebuie să îi ofere acesteia ceea ce are nevoie pentru a învinge Rusia.

„Trebuie să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge și a se impune ca națiune suverană și independentă în Europa”, va spune el la reuniunea anuală din Germania, potrivit unor extrase din discursul său consultate de AFP.

Sprijinul occidental pentru Ucraina a fost pe primul loc pe agenda Conferinței de Securitate de la Munchen, o reuniune anuală a șefilor de stat, oficialilor, diplomaților și experților care se desfășoară în Germania.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe 18 februarie, în cadrul forumului de securitate, că aliații trebuie „să-și dubleze” ajutorul militar pentru Ucraina.

„Trebuie să dublăm eforturile și trebuie să continuăm sprijinul cu adevărat masiv necesar în așa fel încât planurile imperialiste ale președintelui Vladimir Putin să eșueze complet", a declarat ea în remarcile sale la conferință.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reînnoit, la 17 februarie, în deschiderea summitului de trei zile, apelurile către Occident pentru a menține livrarea rapidă de arme și alte echipamente militare către Ucraina.

Zelenski: „Ucraina nu este ultima etapă a invaziei. Urmează Moldova”

Liderul ucrainean a afirmat în declarația sa video că nu ar trebui să i se permită Rusiei să câștige timp pentru agresiunea sa, în timp ce invazia neprovocată a Kremlinului se apropie de prima sa aniversare. „Trebuie să ne grăbim. Avem nevoie de viteză - viteza acordurilor noastre, viteza de livrare... viteza deciziilor pentru a limita potențialul rusesc”, a declarat Zelenski, vorbind din Ucraina.

Ucraina nu va fi ultima etapă a invaziei, iar Rusia va continua în alte țări foste sovietice, a avertizat el. Zelenski a spus că, în timp ce țările occidentale se tocmeau în privința livrărilor de tancuri către Ucraina, președintele rus Vladimir Putin se gândea la modalități de „a sugruma” Moldova, vecina Ucrainei. Zelenski a jurat că Ucraina va învinge în cele din urmă agresiunea Rusiei, dar a spus că Rusia „poate distruge încă multe vieți”.

La conferință participă aproximativ 40 de șefi de stat și de guvern, precum și politicieni și experți în securitate din aproape 100 de țări.

Vicepreședintele american Kamala Harris și secretarul de stat Antony Blinken participă la reuniune, alături de o delegație numeroasă a Congresului. Harris urmează să se adreseze conferinței la 18 februarie.

„Ne vom asigura că vom face tot ce ne stă în putință pentru a consolida poziția Ucrainei pe câmpul de luptă. Astfel încât, dacă și când vor exista negocieri, Ucraina să fie în cea mai puternică poziție în cadrul unei negocieri”, a spus Harris pentru MSNBC într-un interviu difuzat pe 17 februarie.

Pentru prima dată în ultimele două decenii, Rusia nu a fost invitată la conferință, în condițiile în care țările occidentale încearcă să izoleze Moscova din punct de vedere diplomatic din cauza invaziei sale în Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat de la tribuna summitului că țara sa va putea trimite în curând primele sale tancuri Leopard în Ucraina, în conformitate cu un acord încheiat în ianuarie.

Scholz a declarat că sprijinul țării sale pentru Ucraina „a fost gândit pentru a dura” și a îndemnat aliații să accelereze livrările de tancuri grele și alte provizii promise Kievului.

Președintele francez Emmanuel Macron s-a alăturat apelului adresat aliaților de a „intensifica sprijinul” pentru Ucraina și a declarat că acum nu este momentul pentru dialog cu Rusia. „Nu este momentul pentru dialog, deoarece avem o Rusie care a ales războiul, care a ales să intensifice războiul și care a ales să meargă până la comiterea de crime de război și să atace infrastructura civilă”, a declarat Macron.

Printre alte subiecte abordate în cadrul conferinței se numără tensiunile dintre SUA și China și preocupările legate de schimbările climatice.

XS
SM
MD
LG