Linkuri accesibilitate

Șeful regional OMS: pandemia se poate încheia, dar oamenii să se obișnuiască cu Covid 19


Belarus - The Delta variant of coronavirus, generic, August 5, 2021
Belarus - The Delta variant of coronavirus, generic, August 5, 2021

Varianta Omicron dominată a coronavirusului este în scădere, a declarat șeful regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Hans Kluge, aflat într-o vizită la Chișinău, care s-a declarat optimist în ceea ce privește evoluția pandemică, dar în același timp vigilent. „La nivel global avem o imunitate destul de mare la Covid 19, fie din cauza celor care au trecut prin boală, fie datorită vaccinărilor”, a mai spus șeful regional OMS. El a reiterat că oamenii trebuie să se obișnuiască să trăiască cu Covid 19, chiar dacă tot mai multe țări renunță la măsurile antiepidemice. Totodată, ministra sănătății Ala Nemerenco a spus că în R. Moldova toate restricțiile economice au fost anulate, rămânând în vigoare câteva restricții minore, între care purtarea măștilor în spații închise, starea de urgență în sănătate publică fiind valabilă până pe 15 aprilie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00

Pandemia de coronavirus bate în retragere, arată datele statistice din R. Moldova din ultimele zile, iar ministra sănătății Ala Nemerenco spune că evoluțiile pozitive din țară reflectă și situația din regiune, unde tot mai multe state au renunțat la măsurile antiepidemice. Ministra a precizat că specialiștii din sănătate se vor întruni într-o ședință la mijlocul lunii aprilie ca să decidă dacă nu renunță și la cele câteva restricții rămase în vigoare.

„Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe data de 15. Considerăm că purtarea măștii în aceste condiții, având în vedere inclusiv și fluxul mare de refugiați, ne poate oferi o protecție atunci când suntem în spații închise. Nu văd la moment nicio problemă în restricțiile mici pe care le avem”.

Șeful regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Hans Kluge, aflat într-o vizită la Chișinău, s-a arătat și el optimist în ceea ce privește evoluțiile pandemice. El spus că ar trebui ca oamenii să facă distincție dintre Covid-19 și pandemie, cu prima trebuie să se obișnuiască să conviețuiască, pe când pandemia se poate încheia într-un viitor apropiat.

„E foarte greu să facem prognoze, întrucât acest virus ne-a surprins de mai multe ori până acum. Pot să spun că eu sunt optimist, dar în același timp vigilent. Sunt optimist din cauza a trei factori: deoarece la nivel global, avem o imunitate destul de mare fie datorită vaccinării, fie din cauza persoanelor care au trecut prin boală; al doilea rând, iarna e pe sfârșite, respectiv oamenii se vor aduna mai puțin în spații închise și în al treilea rând, oamenii vaccinați trec mai ușor prin tulpina Omicron”.

Oficialul OMS a adăugat că în ciuda renunțării la mai multe interdicții, în unele țări mai ales cu nivel redus de vaccinare, săptămâna trecută au decedat din cauza Covid-19 circa 20.000 de persoane. În același context, Kluge a atras atenția că doar una din trei persoane din Ucraina fusese vaccinată până la începutul invaziei ruse, menționând că este important ca în cazul refugiaților să continue vaccinarea.

Șeful direcției sănătate publică din Chișinău, Boris Gâlca, a anunțat că de la 1 aprilie își vor sista activitatea punctele mobile de vaccinare, troleibuzul și autobuzul, deoarece în capitală s-ar fi atins, potrivit unor estimări, peste 70% din populație, așa-zisa imunitate colectivă. Asta chiar dacă conform registrelor naționale în Chișinău doar 48% din populație și-a administrat cele două doze. Totuși, Gâlca a făcut referire și la numărul mare de vaccinați peste hotare, în special în România.

„Virusul Covid-19 nu a plecat. Noi rămânem încă în alertă epidemiologică, ceea ce denotă faptul că oricum măsurile de protecție trebuie să rămână în vigoare: masca de protecție, evitarea aglomerațiilor, dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor. Am mobilizat exemplar în municipiul Chișinău cea mai eficientă infrastructură de vaccinare – 70 de puncte de vaccinare - , dar statistica de vaccinare din ultimele săptămâni arată o descreștere și o cerere foarte mică pentru vaccinare deja”.

Dezinteresul pentru vaccinare ar fi dus și la expirarea unui lot de circa 100.000 de doze de Moderna, primul caz de o asemenea amploare, potrivit ministrei Ala Nemerenco.

XS
SM
MD
LG