Linkuri accesibilitate

Șor, PSRM și Moscova - cine-s proprietarii televiziunilor cu licența suspendată | Milioane de la UEFA pentru Sheriff


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Ziarul de Gardă publică un articol în care autorii amintesc cine sunt proprietarii oficiali ai posturilor de televiziune a căror licență a fost suspendată, vineri, 16 decembrie, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. Proprietarii sunt din R. Moldova, dar și din Rusia. Printre ei se numără soția unui deputat socialist, un candidat la alegeri din partea Partidului Șor, un cetățean rus și o asociație obștească din Moscova.

PSRM a organizat în weekend proteste la Ungheni, scrie agora.md. „Aceasta este democrație? Se închid televiziuni, oponenții politici și se ocupă cu acte de răfuială politică. Zeci de dosare politice pe opoziție. Aceasta este luptă. Unde este democrație? Unde-s miliardele furate?”, a spus deputatul socialist Vlad Batrîncea, citat de agora.md.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, malul drept al Nistrului nu va consuma gaze livrate de Gazprom, spune ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, citat de radiochisinau.md. Pentru luna decembrie, SA Energocom va vinde 100 mln m3 de gaz către MoldovaGaz, la prețul mediu de 1108,61 USD/mia de m3. Asta în contextul în care gazul de la Gazprom este livrat exclusiv pentru regiunea transnistreană.

Incendiul de la Piața Centrală din Chișinău a fost lichidat după şapte ore de luptă cu flăcările. Gherete pline cu mărfuri, întinse pe 1 000 de metri pătrați, au fost făcute scrum, scrie ziarulnational.md. Peste 80 de pompieri cu 24 de unități de tehnică au luptat mai bine de şapte ore cu incendiul de proporții izbucnit în seara zilei de sâmbătă la Piața Centrală din Chișinău.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Potrivit Crowd Tangle, Ziarul National a distribuit pe Facebook una dintre cele mai populare postări din weekend. Reporterii scriu că strugurii din R. Moldova pot fi găsiți în această perioadă pe rafturile celor mai mari lanțuri de retail din România. Un kilogram de struguri „Moldova” se vinde cu circa 8 lei românești sau peste 33 de lei moldovenești.

Pe Instagram, interes a trezit postarea TV 8 care anunță difuzarea unei anchete jurnalistice despre cum „zeci de milioane de euro de la UEFA ajung în buzunarele oligarhului prorus de la Tiraspol, Victor Gușan”. Gușan este liderul Holdingului Sheriff (care include și un club de fotbal cu aceeași denumire), unul dintre cei mai mari contribuabili ai regimului separatist din regiunea transnistreană.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG