Linkuri accesibilitate

Țările baltice și Polonia critică CIO cu privire la participarea sportivilor ruși și belaruși la JO 2024


Sportivi olimpici ruși participă la o ceremonie de bun-venit după întoarcerea de la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, în Piața Roșie din Moscova, în august 2021
Sportivi olimpici ruși participă la o ceremonie de bun-venit după întoarcerea de la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, în Piața Roșie din Moscova, în august 2021

Miniștrii sporturilor din cele trei state baltice și din Polonia au publicat o declarație comună referitoare la participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice din 2024.

Miniștrii sporturilor din cele trei state baltice și din Polonia spun că eforturile de a permite participarea sportivilor ruși și belaruși la competiții sportive internaționale sub un steag neutru „legitimează deciziile politice și propaganda extinsă a acestor țări" și le permit să folosească sportul ca o diversiune față de invazia Rusiei în Ucraina.

Miniștrii au publicat o declarație comună pe 2 februarie în care au afirmat că eforturile Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a permite participarea sportivilor din Rusia și Belarus, a căror prezență a fost interzisă după ce Moscova a lansat invazia neprovocată a Ucrainei în februarie, sunt inoportune, având în vedere că conflictul militar continuă.

„Trebuie să asigurăm dreptatea și responsabilitatea prin aducerea în fața justiției a autorilor crimelor de război, a crimelor împotriva umanității și a genocidului”, se arată în declarație.

„Având în vedere autonomia mișcării sportive, facem apel la toate organismele sportive internaționale să adopte această abordare fermă. De la decizia luată de Comitetul Executiv al CIO la 28 februarie 2022, circumstanțele nu s-au schimbat”, se spune în declarație, cu referire la decizia CIO de a interzice sportivilor ruși și belaruși participarea la competițiile internaționale, la doar câteva zile după ce trupele rusești au invadat Ucraina.

Statele Unite au intervenit în această chestiune la 2 februarie, afirmând că sprijină permiterea sportivilor din Rusia și Belarus să concureze ca participanți neutri la Jocurile Olimpice, fără a afișa steaguri sau embleme naționale.

În cazul în care sportivii sunt invitați la un eveniment internațional precum Jocurile Olimpice, „ar trebui să fie absolut clar că nu reprezintă nici Rusia, nici Belarusul”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în fața reporterilor.

Criticile la adresa CIO au început luna trecută, când această instituție a dat de înțeles că ar fi de acord ca la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 delegațiile din Rusia și Belarus, care a acordat Moscovei sprijin logistic pentru a pune în scenă invazia și războiul care a urmat, să participe ca neutre, fără afișarea naționalității.

De atunci, CIO a revenit asupra deciziei, afirmând săptămâna trecută că sancțiunile sportive impuse celor două țări „nu sunt negociabile”. Dar unele țări critică, în continuare, organizația, spunând că nu a exclus posibilitatea ca sportivii ruși și bieloruși să participe sub un steag neutru.

„Apreciem cu tărie toate organizațiile și federațiile sportive internaționale care au eliminat jucătorii și reprezentanții Rusiei și Belarusului din competițiile internaționale și din organizațiile lor și le îndemnăm să nu-și schimbe poziția până când Rusia și Belarusul nu-și vor înceta agresiunea împotriva Ucrainei", se arată în declarația Lituaniei, Estoniei, Letoniei și Poloniei.

„Ținând cont de autonomia mișcării sportive, noi, miniștrii Sportului din statele baltice și Polonia, suntem convinși că reluarea participării rușilor și belarușilor la competițiile internaționale poate, de asemenea, să îi pună pe ceilalți sportivi într-o situație dificilă” pentru că aceștia sunt forțați să concureze cu rușii și belarușii sau le fie alături la evenimentele sportive”, mai spune comunicatul.

XS
SM
MD
LG