Linkuri accesibilitate

Secvențe de la reținerea fostului președinte georgian Mihail Saakașvili


Secvențe de la reținerea fostului președinte georgian Mihail Saakașvili
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:18 0:00

Premierul Georgiei, Irakli Garibașvili, a anunţat că fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, a fost arestat. Secvența video a fost pusă la dispoziția presei de Ministerul de interne de la Tbilisi.

În iunie 2018, Saakașvili a fost condamnat în lipsă la șase ani de închisoare de către o instanță georgiană care l-a găsit vinovat de abuz de putere și că ar fi căutat să ascundă dovezi despre violențele împotriva unui parlamentar de opoziție pe când era președinte.

Situația politică din Georgia este tensionată după alegerile generale trecute despre care opoziţia – pe care o susține și Saakașvili – a spus că ar fi fost fraudate. Opoziţia a boicotat ședințele parlamentului. Uniunea Europeană a negociat cu Visul Georgian și cu opoziţia pentru ieşirea din criza politică, dar înţelegerea a fost anulată. Visul Georgian fusese iniţial de acord să convoace alegeri parlamentare anticipate dacă nu reușește să obțină cel puțin 43% din voturi în actualele alegeri locale.

Saakașvili a fost liderul așa numitei Revoluții a Trandafirilor din 2003 și apoi preşedinte al Georgiei până în 2013. Saakașvili a fost preşedintele Georgiei în timpul războiului ruso-georgain din 2008, în urma căruia Georgia a pierdut o tremie din teritoriul său, iar Rusia a recunoscut Abhazia și Osetia – două regiuni separatiste ale Georgiei drept state independente. În ultimii ani, Saakașvili a deținut mai multe funcții guvernamentale importante în Ucraina și a fost pentru scurt timp și guvernatorul portului Odesa de la Marea Neagră.

XS
SM
MD
LG