Linkuri accesibilitate

Criza globală se face simţită în Transnistria - unul din subiectele emisiunii moderate de Viorica Zaharia


DIALOGURI 24 NOV 2008 Doamnelor si domnilor, buna ziua. La microfon e Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri. 15 minute cu radio Europa Libera. Mai intîi vă propunem un bulletin de ştiri, prezentat de Elena Moldoveanu:

Conducerea Federatiei Ruse incearca sa-i determine pe presedintele Moldovei Vladimir Voronin si pe liderul de la Tiraspol Igor Smirnov sa se intalneasca fata in fata, a declarat postului rusesc de Radio Aho Moskva ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, citat de agentia “Novai Reghion”. Lavrov si-a exprimat regretul ca o intalnire a celor doi planificata pentru inceputul lunii noiembrie nu a avut loc. Lavrov a adaugat ca dupa o intrevedre Smirnov-Voronin se va examina posibilitatea unor consultari in formatul 5 plus 2.

Dosarul fostului presedinte al Judecatoriei Tiraspol, Alexandr Alimpiev, examinat in aceste zile de Curtea Suprema a Transnistriei, a fost depus la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Avocatul lui Alimpiev, Veaceslav Turcan cere Curtii de la Strasbourg sanctionarea Rusiei si Republicii Moldova in legatura cu acest caz. El a prezentat probe prin care sustine ca Rusia acorda asistenta juridica autoritatilor nerecunoscute de la Tiraspol si astfel se implica in treburile interne ale Moldovei. Iar Moldovei Turcan ii reproseaza, in plangerea depusa la CEDO, faptul ca nu intreprinde nimic pentru a apara drepturile omului in regiunea transnistreana.

Guvernul Republicii Moldova a semnat săptămîna trecută cu Corporaţia Americană “Provocările mileniului” un program de finantare a unor studii de fezabilitate în infrastructura de pe ambele maluri ale Nistrului. După încheierea studiilor - în aproximativ un an, Moldova va putea primi, în anumite condiţii, un ajutor total de la Statele Unite de 500 milioane de dolari pentru reconstructia drumurilor şi restabilirea sistemelor de irigare. Proiectul prevede reconstructia a doua trasee mari ce traversează regiunea transnistreană.

Georgia a cerut Comitetului International Olipmic sa schimbe locatia jocurilor olimpice din 2014 din oraşul rusesc Soci într-un altul, invocand motive de securitate. Oficiali de la Comitet au confirmat că au primit solicitarea georgiei, însă deocamdată nu au răspuns la ea.

Saptamana trecută la Geneva, delegaţiile Rusiei şi Georgiei au căzut de acord să continue dialogul pe tema urmărilor conflictului din luna august. Discuţiile de la sediul ONU din Elveţia au fost patronate de Naţiunile Unite, de Uniunea Europeană şi de OSCE şi s-au desfăşurat pe grupuri d elucru. Unul – a examinat problema de securitate după războiul din august, iar al doilea – problema reîntorcerii refugiaţilor. La discuţii au participat şi delegaţii ale Abhaziei şi Osetiei de Sud.

Audierile în instanţă în dosarul omorului jurnalistei ruse Anna Politkovskaia vor fi reluate la 1 decembrie. Ele au fost întrerupte de judecător care a motivat că avocatul unuia din banuiţi trebuie să participe la un proces intr-o altă regiune a Rusiei, deşi însuşi avocatul nu a cerut acest lucru. Cele patru persoane suspectate de omor resping acuzaţiile.

Rada Supremă a Ucrainei va mai face o incercare de a-şi alege preşedintele la 2 decembrie. La această funcţie pretind 5 candidaţi, între care fostul speaker Arsenii Iaţeniuk.

-------------------

Mai multe întreprinderi industriale din regiunea transnistreană au anunţat în ultimele zile că şi-au redus considerabil volumele de producţie din cauza scăderii cererii din exterior. Astfel, uzina “Electromaş” din Tiraspol şi-a trimis în concediu forţat 100 de angajaţi, la fel întreprinderea “Avtopoliv” din Tiraspol. Corespondenta noastra în regiune Oxana Berejanskaia a discutat cu muncitorii şi conducerea întreprinderii “Avtopoliv”, relatarea ei vă este prezentată de Elena Cioina

Conducerea intreprinderii “Avtopoliv” din Tioraspol, specializată în producerea şi reparaţia tehnicii agricole, îşi propune acum să caute noi pieţe de desfacere şi noi comaniditari.

Din păcate criza globală financiară a lovit nu numai băncile şi instituţiile financiare, ci şi producătorii, spune Europei Libere directorul intreprinderii, Vladimir Klimani. El povesteşte că din 2006 uzina “Avtopoliv” are un nou proprietar, care a reuşit să restabilească volumul d eproducere, în scădere la acea dată şi să diversifice sortimentul producţiei. Pînă nu demult la întreprindere lucrau 136 de oameni. Însă, pentru că întreprinderile locale care comandau producţie la “Avtopoliv” au şi ele dificultăţi acum, şi-au interupt toate comenzile către “Avtopoliv”. Acest lucru a făcut ca întreprinderea să-şi reducă considerabil volumul de productie, astfel încît în noiembrie au fost trimişi în concediu forţat 30 la sută din personalul tehnic şi ingineresc pe un termen de o lună.

Muncitorii nu par prea dispuşi să vorbească despre criză: "Nu am bani deloc. Unii vor reveni din concediul ăsta forţat, alţii - nu…". Un altul pare mai optimist: "Cum am lucrat pînă acum, aşa muncim şi azi. Televiziunea face ajiotaj, dar noi muncim. Cine vrea, acela îşi găseşte întotdeauna de lucru. Dorinţă de-ar fi".

Şeful întreprinderii, Vladimir Klimani, afirmă însă că speră să salveze întreprinderea căutînd parteneri noi peste hotare. Noi creadeam şi credem că uzina este singura din Transnistria care produce tehnică agricolă. Acum, planificăm să producem şi tehnică de irigare şi de pompare a apei. Si noi avem negocieri intensive cu diferiti potentialşi parteneri. Avem acorduri cu intreprinderi din Moldova unde sunt interesaţi de producerea noastră şi de unde avem propuneri să reluăm lucrările de restabilire a sistemelor de afînare a solului. Mai avem negocieri cu o intreprindere din Polonia şi cu firme din Israel.

Făcînd trimitere la programul administraţiei locale de susţinere a producătorilor agricoli, finanţat de Federatia Rusă, „Avtopoliv” a solicitat Sovietului Suprem să-i autorizeze eliberarea unui credit pentru producerea tehnicii agricole, însă cererea a fost respinsă.

Mulţumesc, Elena. Îl întreb acum pe invitatul emisiunii de azi, Serghei Melnicenko, redactor-şef adjunct al oficiosului de la Tiraspol „Dnestrovskaia Pravda” cît de simţite se fac în regiune regiune efectele crizei financiare şi dacă autorităţile locale au anunţat vreo măsură anticriză în afară de faptul că au cerut fonduri de la Federaţia Rusă?

Serghei Melnicenko: Economia Transnistriei este bazată pe export – cea mai mare parte a intreperinderilor industriale este legata de pieţele externe. La fel, cea mai mare parte a producţiei se duce in Europa de Vest şi CSI. Deoarece consumul pe aceste pieţe scade treptat, scade si producerea aici. Se stie déjŕ că cea mai importanta întreprindere cu cele mai mari contribuţii la bugetul regiunii - Uzina metalurgică din Rîbniţa şi Combinatul de ciment ardezie din acelaşi oraş, întreprinderea de textile “Tirotex” şi-au redus volumul producţiei şi au început stocarea producţiei la depozite. S-a redus, respectiv, fluxul de valută în bugetul Transnistriei. Ceea ce e destul de dureros pentru executarea bugetului la partea de venituri şi achitarea plăţilor sociale. Dar trebuie spus că şi întreprinderile ce lucrau cu parteneri interni nu o duc mai bine. “Avtopoliv” din Tiraspol, despre care aţi vorbit mai sus, lucre la comanda unor întreprinderilor transnistrene – Uzina Metalurgică din Rîbniţa şi Combinatul de Ciment, care au şi ele dificultăţi şi nu mai fac comenzi către “Avtopoliv”. Asta o face pe ultima să caute alte pieţe. Din cauza incasarilor mici la buget de la întreprinderi, in regiune se vorbeste despre un asa numit plan anticriză şi anume – orientarea bugetului pentru anul viitor şi a bugetelor locale astfel incat sa fie fixate plăţile prioritare.

Europa Liberă: Şi băncile?

Seghei Melnicenko: Sistemul bancar din Transnistria include Banca Centrală şi 9 bănci comerciale. Specificul sistemului bancar din regiune este că el are un character oarecum închis. Toate relaţiile corespondente, băncile din Transnistria le realizează prin băncile din Rusia. De aceea soarta bancilor de aici depinde de cea a băncilor din Rusia.

Europa Liberă: Dle Melnicenko, în finalul discuţiei haideţi să vedem pe segmentul politic care din evenimentele din ultimul timp merită atenţie. Summit-ul CSI de la Chişinău şi întrevederea bilaterală Vladimir Putin-Vadimir Voronin s-au încheiat fără vreo noutate pe segmentul reglementării transnistrene. În schimb, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei lavrov, a declarat că Moscova depune eforturi ca să organizeze totusi o întîlnire faţă în faţă a preşedintelui Vladimir Voronin cu Igor Smirnov, chiar dacă cea planificată pentru începutul lui noiembrie a eşuat. Dvs vedeţi vreo şansă ca acest dialog să fie totuşi reluat în curînd?

Seghei Melnicenko: Aici, in Transnistria noi suntem informaţi aşa: că Rusia a nunţat clasr că ea va fi de accord cu oricare înţelegerile la care vor ajunge părţile. Spuneţi-mi, la ce înţelegeri au ajuns părţile pînă acum. Dar Rusia poate doar să îndemne la dialog, e anu poate decide pentru Transnistria ce forma sa ia reziolvarea - federatie, confederaţie etc. În pofida l influienţei Rusiei, statutul ei oficial este limitat de poziţia de stat garant şi mediator. În opinia mea, şansele reluării unui dialog sunt minime pentru că liderii de aici vor aştepta rezultatele alegerilor din Moldova.

Europa Liberă: Dle Serghei Melnicenko, vă mulţumim.

Corespondenta naostră la Tiraspol, Oxana Berejanskaia i-a întrebat pe oameni întalniţi întîmplător ce părere au ei despre lipsa de dialog dintre Chisinau şi Tiraspol.



“Sigur ca trebuie sa se intalneasca pentru ca problema este si trebuie rezolvata, dar trebuie rezolvata atunci cand oamenii vor. Dar tovarasul Voronin cred ca nu vrea acest lucru, pentru ca nu ii este convenabil. De aceea si rezultate ale unor asemenea intalniri nu se vad.”

“Ei trebuie sa se intalneasca neaparat. De ce nu au facut-o nimeni aici nu poate intelege, de ambele parti se inainteaza niste pretentii. Dar cred ca trebuie déjŕ de pus punct acestei probleme. Fie sa fie o reunificare economica. Las’ sa fie si doua entitati statale separate, dar economia trebuie cumva sa se dezvolte. “

“Nici nu stiu… sigur ca trebuie sa se intalneasca si sa ajunga la vreo intelegere. Cat putem sa ne aflam intr-o asemenea situatie. Sigur ca am vrea sa avem de lucru si ca oamenii sa fie mai linistiti. Iata in ultimul timp parca se mai reglasera lucrurile dar acum vine criza… deocamdata vad ca se platesc salariile la timp, dea Domnul sa fie si in continuare asa…”

“Cred ca trebuie sa se intalneasca dar de ce totusi nu o fac nu stiu… poporul tinde spre independenta Transntriei si face multe pentru asta… Am facut referendum ca sa fim recunoscuti, iata functioneaza legislatia fiscala, toate legile functioneaza, iata acum vom trece la standarde europene in documentele financiare, asa ca se lucreaza.”

Emisiunea Dialoguri de astăzi se încheie aici. Sunt Viorica Zaharia, va mulţumesc pentru atenţie şi vă dau întîlnire săptămîna viitoare.
XS
SM
MD
LG