Linkuri accesibilitate

Noi probleme la centrala de la Kozlodui


O relatare pe tema calității combustibilului importat din Rusia la centrala nuclear de la Kozlodui din Bulgaria



Problema calității combustibilului nuclear importat din Rusia a fost ridicată pentru a două oară în ultimele două luni de ecologiștii bulgari. Alexandar Belkoveț, unul din experții care a lucrat 24 de ani la compartamentul de securitate nucleară a Centralei de la Kozludui, a avertizat după ce și-a depus cererea de concediere, că din Rusia continuă să fie importat combustibil de calitate îndoielnică.

Petar Pancev de la mișcarea „Ekoglasnost” este de părere că producătorul – compania rusa TVEL, exportă, în Bulgaria combustibil care nu corespunde standardelor internaționale. Ecologiștii consideră, că acordul tăcit al conducerii centralei a fost cumpărat. Pentru primă dată informații despre calitatea combustibilului nuclear au fost făcute publice de fizicianul Gheorghi Kotev care a exprimat opinia că este vorbă de combustibil reciclat.

Cei doi experți sănt de părere că o parte din combustibilul folosit la reactoarele 5 și 6 de 1000 de MW se comportă altfel decăt cel normal. Agenția de stat pentru controlul asupră activităților nucleare a cerut într-un mod timid explicații de la conducerea centralei dar datele oferite au fost manipulate, afirmă Petăr Pancev. Compania rusă a interzis accesul ecologiștilor bulgari la informația despre combustibilul importat. Spre deosebire de anii precedenți cănd la uzina producator au fost trimiși în deplasare experți în materie de combustibilul nuclear după ce a fost instalată actuala echipă de conducere a centralei trimite acolo oameni necalificați.

O altă anomalie, după cum declară, Belkoveț, este lipsa de reacție la avertismentul experților privind necesitatea, apărută după oprirea reactoarelor 3 și 4, montării unei instalații de abur tecnologic pentru eventuala repornire a reactoarelor 5 și 6 în perioada rece.

„Nu voi comenta prostiile lui Kotev și Belkoveț”, a declarat directorul centralei, Ivan Ghenov, pentru ziarul electronic „Vseki den”, exprimăndu-și regretful că astfel de experți au lucrat la Kozludui.
XS
SM
MD
LG