Linkuri accesibilitate

Interviu cu Arcadie Barbăroșie: alegeri libere dar în mare măsură incorecte


Arcadie Barbăroșie
Arcadie Barbăroșie

Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice: alegeri libere dar în mare măsură incorecte.

Daca e sa judecăm după rapoartele de monitorizare făcute publice până în prezent de organizaţiile membre ale Coaliţiei 2009 “Pentru Alegeri Libere şi Corecte”, dar şi ale Coaliţiei „Cotrolul Civic-Alegeri 2009” – o structură ce pare înfiinţată la iniţiativa partidului de guvernământ, campania electorală actuală nu se deosebeşte prea mult de cea din 2005 sau 2007, fiind înregistrate aceleaşi încălcări ale legislaţiei ca şi în campaniile electorale precedente, e de părere Arcadie Barbăroţie, director executiv al Institutului de Politici Publice. Totodată, în opinia sa, această campanie va produce un scrutin liber, dar nu şi corect.

În primul rand e vorba de folosirea resursei administrative, a declarat Arcadie Barbăroşie, în interviul acordat moderatorilor emisiunii „Moldova la ora 7” din această dimineaţă, Elena Cioina şi Valeriu Caţer.

„Aşa cum au semnalat actorii politici şi organizaţiile neguvernamentale, resursele administrative sunt folosite in mare măsură de multe partide. Dar nu putem compara folosirea resurselor administrative de către PL spre exemplu, sau PLDM, sau AMN cu folosirea acestora de către partidul aflat la guvernare, care le foloseşte deschis. Mă refer la transport, logistică, întâlniri cu cetăţenii care sunt organizate pentru preşedinte, prim-ministru sau speaker, care nu sunt degrevaţi din funcţii. Întâlniri care de fapt nu sunt altceva decât întîlniri cu alegătorii şi sigur fac parte din campania electorală. Şi poate, ceea ce este cel mai important, folosirea mass-media în mod inechitabil”, a precizat Arcadie Barbăroşie.

În acest sens, crede el, acuzaţiile formulate de Opoziţie la adresa Puterii au un suport real şi delegaţia Adunării Parlamnare are perfectă dreptate, semnalând existenţa aceloraşi probleme.

În acelaşi timp, în opinia directorului IPP, încercând să combată criticile societăţii civile, neafiliate politic, prin crearea unei structuri marionete inedite de monitorizare a procesului electoral, guvernarea demonstrează că a devenit sensibila la aceste critici şi se teme de ele. Iar solicitarea comuniștilor de a exclude din cursa electorala mai multe partide, sub pretextul folosirii în campanie a unor fonduri pretins nedeclarate, nu este altceva decât dovada politicii de intimidare şi presiuni asupra actorilor politici. Cel mai suspect de finanţare ilegală a campaniei sale electorale este, de fapt, chiar PCRM, în a cărui raport prntru CEC figurează ca donator un singur agent economic, a adăugat el.

Chiar şi în aceste condiţii, a fost de părere Arcadie Barbăroşie, riscul invalidării alegerilor de către organismele internaţionale este destul de mic, însă şi numai dacă ele nu vor fi percepute ca libere şi corecte doar de comunitatea experţilor, sau de politicienii importanţi din Occident, asta va avea repercusiuni puternice asupra perspectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova sau a capacităţii ei de a contracta proiecte de susținere tehnică şi investiţii.
XS
SM
MD
LG