Linkuri accesibilitate

Revista presei de luni


... despre Timpul, mastodonții preistorici și "comuniști ca gripa aviară"

In Timpul – e singurul ziar moldovenesc, de fapt, care apare azi – n-am vazut parca nimic despre psihoza valutara. Dar, am gasit cate ceva in presa rusa. "RosBusinessConsulting", bunaoara, care vineri titra “Panica in Moldova: populatia cumpara masiv valuta”, ieri publica pe site-ul sau o stire din care reiese ca rezervele valutare ale Bancii Nationale a Moldovei s-au redus de la inceputul acestui an cu 23,5%.

Si, pentru ca am inceput cu presa rusa, nu pot trece cu vederea articolul aparut in numarul de vineri al cotidianului "Nezavisimaya Gazeta", care ridica in titlu declaratia presedintelui moldovean, Vladimir Voronin despre Parteneriatul estic: “CSI-2 sub controlul UE”. Un asemenea scepticism, se remarca in "Nezavisimaya Gazeta", din partea liderului unei tari care si-a declarat ca principa prioritate a politicii sale externe integrarea in Uniunea Europeana, suna aproape scandalos. Avand insa in vedere unele nuante, el este explicabil, scrie acelasi ziar, pentru ca “Parteneriatul Estic poate fi calificat ca o scuza a Uniunii Europene in fata tarilor candidate pentru refuzul de a le accepta ca membre”, am citat. In concluzie, “Rusia, pentru a-si fortifica influenta in tarile de la granita sa, ar putea profita de imperfectiunea ofertelor europene, intarindu-si astfel propria securitate”, adauga "Nezavisimaya Gazeta".

Dar, revenind la presa moldoveneasca – la "Timpul", mai exact: stirea care face senzatie e oferita de mastodontii preistorici dezgropati pe fundul lacului din Valea Morilor. Publica ziarul si cateva stiri electorale.
Despre pichetul organizat de tinerii liberal-democrati la Presedintie, dupa conferinta cluburilor studentesti, dar si despre parada prabusirii comunismului in Republica Moldova, organizata de AMN. Pe langa asta, “Colaitia ros-oranj s-a mutat la CEC”, obligand partidele sa achite in avans reclama din ziare, iar in Consiliul Municipal Chisinau (aceiasi coalitie) a partajat birourile electorale, scrie "Timpul". De asemenea, tot azi, Constantin Cheianu scrie, cu senzatia acuta ca isi pierde "Timpul", despre “Concurentii electorali cei mai tristi”, despre outsiderii campaniei in opinia autorului, care s-au produs joi si vineri in dezbaterile electorale de la Moldova 1. Impresia sa e ca avem “o campanie electorala care ar fi foarte trista, daca nu ar fi asa de vesela”. Si tot intr-o veselie, deci nicidecum la modul serios, Constantin Tanase ne propune “Sa-i lasam pe comunisti sa guverneze in continuare: exact atata cat vrea Imparatul ceresc si Tarul rusesc".

Am gasit cateva articole cu referinta la Republica Moldova si in ziarele de la Bucuresti. Asa, de exemplu, "Cotidianul" scria vineri ca “Un moldovean a vaslit ilegal pentru Romania”, iar sambata relata despre “Protestatarii antiguvernamentali stropiti cu vopsea verde la Chisinau”. Prilejuit de inaugurarea pe 17 martie a cursei maritime Giurgulesti-Istambul-Giurgiulesti, in "Gardianul" mai apare un articol intitulat “Voronin mai tare ca Horty: Republica Moldova este un stat maritim”.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG