Linkuri accesibilitate

Revista presei de luni


sau votează fără frică, vremea terorii a trecut

In "Timpul" apare azi un interviu cu Victor Chirila, nu despre Parteneriatul Estic, ci despre trilaterala Voronin-Smirnov-Medvedev de la Moscova. “Declaratia de la Moscova este o cedare grava, de nepermis” si “nu poti jertfi interesele nationale in numele mentinerii la putere”, e de parere fostul diplomat.

Dar nu asta e preocuparea principala a "Timpul"-ui azi. Electorala e cea care iese, din nou, in prim plan. Gasesti, mai intai, un reportaj de la actiunile de protest convocate ieri de Partidul Liberal Democrat in Piata Marii Adunari Naționale de la Chisinau, unde, scrie ziarul, zeci de mii de cetateni au lansat acelasi indemn: “Voteaza fara frica! Vremea terorii a trecut!”.

De asemenea, electoral e si editorialul lui Constantin Tanase, care semnaleaza azi “Sapte pricole si un singur argument”. Pe care eu le enumar doar: pericolul intern (atacurile dintre PL, PLDM si AMN), pericolul partidelor mici, pericolul Rosca (sau pericolul rusesc), pericolul Tarlev-Klimenko, pericolul Pavlicenco-Petrenco, pericolul independentilor si argumentul Dungaciu, sunt cele sapte pericole si un argument invocate de directorul de la "Timpul". Care, in loc de post scriptum la editorialul sau, lanseaza la rubrica “Buna dimineata” si un apel catre liderii PL, AMN si PLDM.

Pentru ca ii pare tardiva lansarea unui “mesaj comun”, Tanase le propune liderilor celor trei partide sa organizeze o conferinta de presa comuna, in care sa indemne electoratul, unu, sa iasa la votare si, doi, sa-si faca votul util. “In ultima saptamana, alegatorii au nevoie nu de un mesaj razboinic, de lupta fratricida intre partidele de centru-dreapta, ci de un mesaj de unitate a acestor formatiuni – singurul argument care-i poate aduce la urne pe indecisi”, considera Constantin Tanase. Si, ca sa termin cu "Timpul", vi-l mai pot recomanda pe Constantin Cheianu, consumator inrait de dezbateri electorale la TV, care semneaza o cronica a serii electorale de vineri, de la Moldova 1, cu dramaturgia sa si nodul actiunii, dezvoltarea si punctul ei culminant.

Am și cateva titluri din presa romaneasca. "Ziua" il citeaza azi pe primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca: “Comunistii vor sa piarda alegerile”. Pentru ca isi dau seama cat de grava este situatia si nu vor sa raspunda politic, ci sa arate cu degetul la altcineva, a declarat tanarul liberal moldovean la Bucuresti, unde s-a aflat zilele trecute. "Evenimentul Zilei" scria ieri: “Chisinaul cauta scandal in scop electoral” si ca agita din nou “pericolul romanesc”. E vorba de convocarea ambasadorului Filip Teodorescu, la Ministerul de Externe al Republicii Moldova, pentru a fi atentionat asupra unor pretinse provocari puse la cale de cetateni romani, care vor sa vina la Chisinau pentru a serba aniversarea Unirii Basarabiei cu Romania in 1918. Iar "Gardianul" de sambata titra: “Vamesii lui Smirnov au sechestrat urnele pentru satul lui Voronin”.
XS
SM
MD
LG