Linkuri accesibilitate

"Ordine, legaliitate şi dreptate" - partid bulgar în ascensiune


Partidul condus de Iane Ianev pe locul trei în sondajele de popularitate

Cu trei luni înainte de alegerile europene și cele parlamentare, problema corupţiei a scos în topul celor mai populare partide bulgare o formațiune minuscula pe care nimeni nu a bagat-o pînă acum în seamă. ”Ordine, legaliitate si dreptate” condusă de tînărul deputat Iane Ianev care a părăsit acum un an grupul parlamentar al Uniunii fortelor democratice, se apropie ca popularitate de Partidul socialist, arată un sondaj național reprezentativ, realizat la începutul lui martie de agenția „Market Links”. Ianev deasemeni a urcat in locul trei al topului celor mai populari lideri politici imediat dupa primarul Sofiei Boiko Borisov si presedintele Gheorghi Parvanov.

Explicația pentru aceasta ascensiune, fără precedent în anii tranziției, constă în atenția tot mai mare acordată de către cetățeni problemei corupției. Sondajul cu pricină arată că ea se află pe primul loc printre cele mai grave probleme cu care se confruntă Bulgaria. 42 la sută din cei anchetați o situează înainte de şomaj – cu 33,6 și crima organizată – 22 procente.

Dezvăluirile lui Ianev au dus la demisia șefei Agenției naționale a veniturilor Maria Murghina și a reprezentantului fiscului pentru regiunile Burgas și Plovdiv. Au fost concediați cîțiva procurori corupți, au demarat mai multe anchete pentru deturnarea de fonduri din programele europene. În ultimele săptămîni Ianev a început o adevărată cruciadă împotriva sectelor islamiste radicale în Bulgaria de sud-vest.

59% din cei anchetați așteaptă de la guvernul ce va fi format după alegeri să accelereze politica de reforme. Cresc alegătorii care preferă alternativa de dreaptă. 58 la sută apreciază pozitiv propunerile electorale ale Partidului Cetățeni pentru o dezvoltare europeană a Bulgariei, condusă de primarul Sofiei Boiko Borisov. Pe locul doi și trei se află cu 31 și respectiv, 30 de procente socialiștii și „Ordine, legalitate și dreptate”. Ultranaționaliștii din „Ataca” au 29 de procente.

În creștere sînt cele două formațiuni de dreaptă tradițională - UFD și „Democrați pentru o Bulgarie puternică”, care au format o coaliție electorală după efectuarea sondajului.
XS
SM
MD
LG