Linkuri accesibilitate

Nato, Obama și relațiile americano-ruse


Barack Obama și secretarul general Nato Jaap de Hoop Scheffer
Barack Obama și secretarul general Nato Jaap de Hoop Scheffer

Dupa 20 de ani de la sfirșitul războiului rece, relațiile dintre Rusia si Occident nu sint dintre cele mai bune.

Unii dau vina pe Rusia si o acuză că ar căuta sa isi refaca sfera de influenta din perioada sovietica. Altii dau vina pe Statele Unite care, prin extinderea spre Est a Aliantei Nord Atlantice ar fi inglobat prea iute tari foste comuniste in cadrul unei aliante militare.

S-a vorbit mult despre cum ar dori Statele Unite sa reaşeze pe baze noi relaţia cu Moscova si subiectul a fost abordat si la Casa Alba, de preşedintele Obama cu secretarul general al NATo Jaap de Hoop Scheffer, înainte de summitul aniversar al NATO de la inceputul lunii viitoare, din 3 aprilie.
Preşedintele american a spus, pentru prima dată, că ţara sa continua sa susţină pe mai departe extinderea NATO către Răsărit, un proiect căruia Rusia i s-a opus şi i se opune cu tărie, mai ales cînd se referă la Georgia si Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer care îşi incheie mandatul la cîrma aliantei, spus că între Rusia si NATO contină sa existe divergente însemnate, dar că trebuie gasită o cale de dialog: „Avem multe lucruri cu care Nato si Rusia nu sint de acord, dar NATO are nevoie de Rusia, tot asa cum Rusia are nevoie de NATO, asa incit hai să colaboram in subiectele în care sintem de acord. Să nu ne ascundem divergenţele, dar hai să realizăm că aceasta relaţie poate şi ar trebui intărită...”

Declaratiile preşedintelui Obama şi ale secretarului general al NATO vin după ce, in faţa unui comitet senatorial, comandatul suprem al fortelor NATO din Europa, generalul John Craddock a avertizat asupra comportamentului agresiv al Rusiei fata de vecinii săi, evident mai cu seama in razboiul impotriva Georgiei din vara trecuta: „Presupunerea că după sfîrşitul Razboiului Rece şi dizolvarea Uniunii Sovietice şi a Pactului de la Varşovia nu vor mai fi granițe ameninţate de vreo invazie in Europa sau Asia, s-a dovedit falsă”.

Secretarul general al NATO a afirmat că la reuniunea din 3 aprilie, cind NATO implineste 60 de ani de existenţă, este important ca membrii alianţei sa privească si in urma, dar si inainte, iar în fața sa, sint provocarile legate de situatia din Afganistan: „Aniversînd 60 de ani nu trebuie sa ne uitam numai in urma, la succesele noastre trecute, dar si înainte. Si in Afganistan sint incă provocari insemnate. Multe lucruri merg bine, dar multe lucruri nu merg bine...” a spus Jaap de Hoop Scheffer care la 3 aprilie îşi încheie mandatul de secretar general al NATO.
XS
SM
MD
LG