Linkuri accesibilitate

Vaclav Havel militează pentru definirea graniţelor civilizaţiilor


Vaclav Havel
Vaclav Havel

Fostul preşedinte al Cehiei a vizitat noul sediu al postului nostru de radio

Într-un interviu acordat în exclusivitate „Europei Libere”, Vaclav Havel s-a pronunţat împotriva extinderii nelimitate a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice.

Havel a spus că în trecut, marile conflicte au izbucnit tocmai pentru că anumite ţări sau civilizaţii au avut probleme cu definirea graniţelor lor, şi că acest lucru trebuie evitat în procesul extinderii Uniunii Europene şi NATO.

„Cred că ar trebui ca înaintarea spre est a acestor organizaţii să se oprească la graniţele Rusiei, acolo unde începe o altă mare entitate, eurasiatică, la fel de importantă (ca entitatea transatlantică), dar care este pur şi simplu o altfel de entitate.” a spus Havel, adăugînd că trasarea graniţelor comunităţii transatlantice nu trebuie să ducă la ridicarea unei noi cortine de fier între ea şi restul lumii.

Tot pe tema Rusiei, Havel a declarat pentru „Europa Liberă” că ea a avut mereu o problemă în a-şi defini întinderea geografică. Iar despre ceceni, fostul preşedinte ceh a spus că dacă ei doresc cu adevărat să aibă un stat independent, atunci au dreptul să-l aibă.

Răspunzînd unei întrebări despre implicarea Occidentului în războaie îndepărate, cum sunt cele din Irak sau Afganistan, Vaclav Havel a declarat că exportul unui model de civilizaţie nu reuşeşte întotdeauna. „Chiar dacă avem datoria să-i ajutăm pe cei aflaţi în criză sau în sărăcie cronică, trebuie să ne gândim bine înainte de a porni asemenea campanii”, a spus Havel.

Vaclav Havel a fost rugat să comenteze şi posibilul impact al crizei economice asupra coeziunii europene, în condiţiile în care multe ţări membre par dornice să-şi apere propriile interese, în dauna altora. Vaclav Havel a răspuns că proiectul integrării europene a trecut prin multe crize, dar a supraviţuit de fiecare dată. Actuala criză, a mai spus el, ar putea încetini anumite procese, dar nu le va stopa.
XS
SM
MD
LG