Linkuri accesibilitate

Presa de luni


“Cortina rosie pe Prut / Voronin a inchis frontiera cu Romania”, titreaza „Timpul” cu referinta la evenimentele de la granita, pe marginea carora Sorina Stefarta, redactorul-sef al ziarului, remarca, citez: “… autoritatile Republicii Moldova tac, de parca n-ar fi vorba de o situatie ce se poate degrada in scandal international. Sau, poate, asta se vrea? Caci tot ce se intampla la Prut nu sunt intamplatoare improvizatii ale granicerilor si nici simple provocari antiromanesti. Sunt, mai curand, rezultate ale framantarilor lui Mark Tcaciuk, care, pentru ultima saptamana electorala, cauta un dusman colectiv de temut. Si, in virtutea “traditiei comuniste”, aceasta ar trebui sa fie Romania”.

Cartea antiromanismului, la sfarsit de mandat, e jucata de presedintele Voronin si la intrevederile sale cu electoratul, la Universitatea din Balti bunaoara, unde seful statului a declarat – ma vad din nou silit sa citez din „Timpul”: “trebuie sa mergi sa te tratezi daca ai o asemenea patologie, romanism, nationalism si alte patologii. In Universitatea voastra acest nazism infloreste, la fel, si in colegii. Pentru ca ele au fost date pe mana unor astfel de directori. Noi vom ajunge si la ei, neaparat, vom face ordine”, le-a promis Voronin profesorilor. Iar în „Timpul” se intreaba: “Au nu cumva la vama infloreste nazismul? In acest caz, cine ar trebui sa se trateze?”.

Cat il priveste, de altfel, pe seful statului, pana si “Stadioanele il huiduie pe Voronin”. S-a intamplat la meciul Moldova – Elvetia, la care presedintele a tinut sa fie prezent tot din considerente electorale, probabil, banuieste acelasi ziar.

In care mai gasiti un “punct de vedere”, semnat de conferentiarul universitar Sergiu Ciobanu, care zice asa: “Aparitiile lui Voronin in teritoriu si aducerea, aproape fortata, a bugetarilor la intruniri, au creat o atmosfera de colunada, de incercare stangace si disperata de a pastra aparentele unui partid cu sustinere masiva in randurile electoratului”.

Și cateva titluri din editiile din acest week-end ale presei din România. “Voronin ii foloseste pe romani in campania electorala”, scrie „Evenimentul Zilei”. “Un tipar clasic, aplicat constant cu succes de comunistii presedintelui Voronin”, se adauga în „Evenimentul Zilei”. ““Provocarile” Romaniei si Transnistriei, armele electorale ale presedintelui Voronin”, e titlul din „Gandul”, care califica evenimentele de la frontiera ca fumigene “aruncate pe ultima suta de metri”. Iar „Ziua”, de azi, titreaza: “Interzis pe Prut”, amintind ca initiativa grupului “Noii Golani”, adresata romanilor, de a veni la Chisinau pentru a sarbatori cei 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, a stat la baza acestor evenimente. Pagina electronica unde a aparut acest apel are o medie de 2000 de vizite pe luna, astfel ca este greu de crezut ca un simplu apel pe Internet ar fi putut destabiliza Republica Moldova, se precizeaza insa în „Ziua”.
XS
SM
MD
LG