Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Sindromul telefonului obsesiv


Zilele trecute, in Bucuresti, am avut o intalnire pe care o credeam importanta cu o persoana care s-a dovedit foarte repede a suferi de o boala noua, dar care are deja un nume in psihiatrie: sindromul telefonului obsesiv. Vorbind cu mine, acea persoana se uita tot timpul la telefon, caruia ii taiase sunetul – il pusese doar pe bazait- dar bazaitul si vibratul permanent erau mai enervante decat o sonerie normala. De fapt, in restaurant toata lumea facea asta.

E ca si cum pentru oamenii acestia viata pe telefonul portabil ar fi mai importanta decat viata reala care e in fata lor. A devenit absolut banal sa discuti cu cineva care deodata iti spune: “Stai putin, am primit un mesaj important la care trebuie sa raspund imediat” si deodata il vezi cum pune capul in piept si incepe sa bajbaie cu degetele pe butoanele prea mici ale telefonului…

Telefoanele mobile au facut ca oricine sa fie accesibil in permanenta, dar au facut in acelasi timp ca lumea sa devina mai mica si mai neinteresanta. Indiferent insa ce am spune despre grosolania si absenta unui cod al bunelor maniere atunci cand telefonam si mai sunt si alti oameni in preajma, un alt adevar neplacut se ascunde aici: un numar crescand de oameni au devenit dependenti de telefonul mobil. S-au banalizat situatiile care mai inainte ar fi fost jenante, in care oamenii gesticuleaza in fata unor necunoscuti, vorbind, in tren de pilda, despre lucruri intime, iar unii chiar umbla in permanenta pe strada cu un receptor in ureche, ca niste roboti, explicand ca daca ii suna cineva… pot raspunde imediat.

S-a ajuns chiar la situatia aberanta in care oamenii – si nu neaparat prietenii - pot sa te ia la intrebari: “de ce n-ai raspuns imediat la telefon?” Si, invers, multi sint nelinistiti si ingrijorati cand vreme de cateva ore nu primesc niciun mesaj si niciun apel. Toata lumea uitand ca adevarata bogatie astazi nu este aceea de a arata ca esti accesibil in orice moment si oricui, ci, dimpotriva, ca esti atat de stapan pe timpul tau incat esti dispus sa-ti inchizi telefoanele si sa te bucuri pur si simplu de persoana care e in fata ta.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG