Linkuri accesibilitate

Condiția moldovenilor veniți la lucru în Cehia


Imigranţii moldoveni din Cehia evită înscrierea într-un program de repatriere

Lansat de guvernul ceh pentru străinii rămaşi fără lucru din cauza crizei economice, la începutul anului, programul de repatriere a imigranţilor şomeri le oferă câte 500 de euro pentru biletul de avion spre casă. Ca să fie acceptaţi, doritorii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, cum ar fi să se afle legal în Cehia şi să dovedească pierderea locului de muncă.

Bela Hejná, coordonatoarea proiectului la secţia pentru imigranţi a ministerului ceh de Interne, a declarat Europei Libere că doar foarte puţin moldoveni s-au arătat interesaţi.

Au cerut ajutoarele guvernului ceh pentru a se întoarce acasă mai puţin de 10 imigranţi moldoveni, iar 3 dintre ei au părăsit deja Cehia. Bela Hejna crede că numărul mic poate fi explicat prin faptul că moldovenii au probabil o situaţie mai bună în Cehia decât alţi emigranţi şi nu şi-au pierdut locurile de muncă.

Dar unii moldoveni cu care am discutat spun că există şi alte motive. Principala problemă este ştampila aplicată în paşaport, care înseamnă că posesorul nu poate reveni în Cehia sau altă ţară a Uniunii Europene în următorii trei ani.

Cehia nu este o destinaţie predilectă pentru moldovenii care pleacă la muncă în străinătate. Potrivit poliţiei cehe pentru străini, în Cehia se aflau legal la sfârşitul lui 2008 aproape 440 de mii de imigranţi cu vize de şedere de cel puţin un an, dintre care în jur de 10.400 de imigranţi din Moldova. Sute, poate chiar mii de imigranţi moldoveni şi-au pierdut locurile de muncă şi le este greu să-şi prelungească viza cehă. În 2008 autorităţile cehe au prins aproape 130 de moldoveni care încercau să intre ilegal în Cehia sau se aflau în ţară fără acte în regulă. De obicei, cei prinşi sunt expulzaţi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG