Linkuri accesibilitate

Presa de miercuri


Moldova - Press Review, illustration, Chisinau
Moldova - Press Review, illustration, Chisinau

Partidul Liberal-Democrat, protagonist al alegerilor ?

Mai in gluma, mai in serios, dar, uitandu-ma prin ziarele de azi, mi-am creat impresia ca principalul protagonist al alegerilor din 5 aprilie e PLDM si presedintele acestuia, Vlad Filat. L-am gasit prezent in, cel putin, doua ziare moldovenesti, unul romanesc si unul rusesc. Si, daca in „Timpul” e aproape firesc sa apara, avand in vedere simpatia declarata pe care i-o poarta acest ziar, atunci atentia deosebira de care se “bucura” (intre ghilimele) din partea „Moldovei Suverane”, imi pare cel putin simptomatica.

Dar, ca s-o iau pe rand … „Timpul” mai intai, care anunta ca “Verzii s-au retras in favoarea verzilor”. Ecologistii adica in favoarea liberal-democratilor, cum a procedat de altfel si independenta Valentina Cusnir, mai puteti afla din acelasi ziar.

„Moldova Suverana”, de cealalta parte, il trateaza pe Vlad Filat ca pe inamicul nr.1 si cap al tuturor relelor, iar drept dovada – intreg arsenalul de acuzatii ce-i sunt adresate in editia de azi. Una peste alta, „Moldova Suverana” se adreseaza si cu un Apel, tocmai catre “tinerii si ceilalti sustinatori ai lui Vladimir Filat”, in care invoca cu obstinatie refrenul cu care si-a obisnuit cititorii in aceasta campanie: “problemele reale ale tarii noastre nu sunt comunistii, ci falsii anticomunisti”.

Cum insa, am mai spus-o, nu doar gazetele moldovenesti ii acorda atentie liderului PLDM, trebuie sa ma refer si la „Gardianul”, de la Bucuresti, care-l citeaza cu declaratia ca interzicerea accesului in Moldova a delegatiilor consiliilor judetene Iasi si Vaslui a provocat prejudicii de 45 de milioane de euro, sau la „Nezavisimaya Gazeta”, de la Moscova, care, in acelasi context al incidentelor de saptamana trecuta de la granita moldo-romana, il prezinta pe Filat ca pe un fel de campion al dreptei anticomuniste si pro-romanesti din Moldova.

Presa rusa, cea on-line indeosebi, e intesata de articole despre rolul pe care actorul de revista de la Moscova, Ghenadi Hazanov, in chip de Stefan cel Mare, l-a jucat intr-un spot electoral comunist. “Hazanov cel Mare, debilul si sfarsitul lumii”, e doar unul din titlurile cu referinta la acest subiect, de pe „NewsRU.ua”, care face referinta si la cateva din declaratiile presdintelui Voronin in aceasta campanie. „Lenta.RU”, la randu-i, scrie ca Hazanov a refuzat sa faca orice fel de comentariu, dar aminteste ca acesta a fost recent la Chisinau, ca si acum 8 ani, penru a-l sustine pe Vladimir Voronin.

Ca sa revin insa, pe final, foarte pe scurt, la presa din Moldova, gasiti azi in „Argumenti i Facti Moldova” o sinteza a platformelor electorale. Ziarul a incercat sa prezinte diferentele dintre acestea. „Komsomolskaya Pravda” si „Moldova Suverana” repeta la unison, dupa premierul Zinaida Greceanii ca, desi resimte efectele crizei economice globale, Moldova are posibilitatea de a obtine in acest an o crestere economica si ca leul va ramane stabil. Pe cand din „Timpul” aflati ca oamenii de afaceri isi pun speranța deja în viitorul Guvern.
XS
SM
MD
LG