Linkuri accesibilitate

Rezultatele exit poll-ului sau Love's Labour's Lost


Peste 18 mii de persoane chestionate.

Potrivit sondajului la ieșirea de la urne, Exit Poll 2009, realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-Axa și Institutul de Marketing și Sondaje (IMAS), preluat de agențiile de presă, în noul Parlament al Moldovei vor intra patru partide. Ele sînt în ordine Partidul Comuniștilor, cu 45% din voturile exprimate, Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat, fiecare cu cîte 13,9% și Alianța „Moldova Noastră” cu 10%.

Exit poll-ul creditează Partidul Democrat cu 3,8% din voturi, Partidul Social-Democrat cu 2,8%, Uniunea Centristă cu 2,5% și Mișcarea Acțiunea Europeană cu 1,2%.

Exit poll-ul a fost realizat in acest an de peste 800 de operatori, prezenti de la 7 dimineata la 200 de sectii de votare din Republica Moldova. Cetatenii solicitati de acestia la iesirea de la urne s-au dovedit a fi deosebit de receptivi. Exit poll-ul se desfasoara excelent, ne-a declarat directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru: „Practic am avut doar doua mici neintelegeri la doua sectii de votare, care in 5 minute au fost solutionate de Comisia Electorala Centrala, plus inca 2-3 incidente, care pot fi numite hazarduoase. ”

Pana la 4 dupa amiaza operatorii de sondaj reușiseră, potrivit lui Viorel Cibotaru, sa chestioneze peste 12 mii de persoane. Acestora li s-au pus cateva intrebari – referitor la varsta, studii sau apartenenta etnica, nu si la nume, pentru ca votul lor sa ramana secret. Respondentii selectati au trebuit sa noteze doar, intr-un buletin, concurentul electoral cu care au votat si sa-l introduca intr-o urna speciala. Autorii sondajului estimau ca pana a inchiderea urnelor numarul chestionarelor acumulate va ajunge la 18-19 mii, astfel incat marja de eroare a exit poll-ului sa nu depaseasca 1 la suta.

Ca sa raspunda scepticismului unor lideri de partid, nemultumiti de rezultatul alegerilor pe care exit poll-ul l-ar putea anticipa, Viorel Cibotaru ne-a mai declarat: „Rezultatele estimative ale unui sondaj de opinie nu sunt proba a judeca pe cineva sau a face concluzii privind fraudarea, desi, in multe cazuri, anume rezultatele exit poll-urilor au dus la descoperirea modului in care s-au fraudat alegerile intr-o tara sau alta. ”
XS
SM
MD
LG