Linkuri accesibilitate

Comisariatele asaltate de părinţi în căutarea copiilor lor reţinuţi de poliţie


Autorităţile au reţinut aproximativ 200 de oameni

Ziua a inceput calm. Doar citeva zeci de oameni au iesit in piata Marii Adunari Nationale. Insa curind a devenit cunoscut ca aseara si apoi pe parcursul zilei au fost retinuti zeci de tineri, in plina strada, in fata institutiilor de invatamint sau direct din salile de studii de catre persoane in civil si dusi la politie. Mai multi directori ai institutiilor de invatamint au declarat ca li s-a cerut sa colaboreze cu politia pentru a identifica participantii la proteste. Astazi, comisariatele au fost asaltate de parinti in cautarea copiilor lor.

Presa de la Chisinau a semnalat cazuri cind au fost retinute si persoane absolut intimplatoare, care nu au participat la manifestatiile de protest, iar pe forumuri au aparut liste cu zeci de nume de persoane disparute. Comisariatul general de politie a anuntat spre seara ca a retinut aproximativ 200 de oameni. Totodata, presa a semnalat ca dupa manifestatiile de aseara din fata guvernului politia si persoane in civil au agresat sau maltratat mai multi jurnalisti, inclusiv de la JurnalTV, Ziarul de Garda si ProTV.

Jurnal TV a difuzat imagini video din care se poate vedea cum cativa tineri sunt capturati si batuti in spatele cladirii Guvernului de catre barbati imbracati in civil. Jurnalistul Oleg Brega spune ca a fost batut pentru ca a surprins scenele de violenta. Directorul Jurnal TV, Val Butnaru spune ca de la prinz nu mai poate lua legatura cu Oleg Brega si Vasile Costiuc plecati la filmari, care nu sint de gasit nici la aceasta ora.

Informatii controversate sint in privinta jurnalistei Natalia Morari, care potrivit unor agentii rusesti ar fi fost arestata, in timp ce alte surse afirma ca ea s-ar ascunde de autoritati pentru a evita noi provocari la adresa sa din partea autoritatilor. Natalia Morari a fost unul din organizatorii protestelor pasnice din 6 aprilie, impotriva carora au fost deschise dosare penale. Tot astazi, autoritatile au expulzat din tara citiva jurnalisti romani.

Spre amiaza, in fata guvernului s-au adunat aproximativ 2-3 sute de manifestanti, care cereau noi alegeri si eliberarea neconditionata a tinerilor retinuti.

Intre timp, cu permisiunea Comisiei lectorale Centrale Partidele Liberal, Liberal-Democrat si Alianta Moldova Noastra au inceput verificarea fraudari alegerilor, procedura pentru care li s-a dat 4 zile.

Totodata, cele trei formatiuni de opozitie au cerut organizarea unei anchete internationale, cu implicarea Consiliului Europei si Uniunii Europene in urma violentelor de marti la Parlament si Presedintie, invinuind autoritatile comuniste pentru orchestrarea violentelor, devastarea Parlamentului si Presedintiei, cu scopul de a da vina pe opozitie. Partidele opozitiei au anuntat ca exista inregistrari video ca dovada ca protestatarii au fost instigati la violente de politisti in civil si agenti ai serviciilor secrete.
Previous Next

XS
SM
MD
LG