Linkuri accesibilitate

Acţiunile de protest ale tinerilor sunt o reacţie la ilegalităţile guvernanţilor


Există până astăzi cel puţin două puncte de vedere asupra acţiunilor de protest din centrul capitalei: punctul de vedere oficial potrivit căruia s-a încercat o tentativă a loviturii de stat, presa afiliată puterii dând o serie de nume concrete în spijinul acestei afirmaţii, şi punctul de vedere al opoziţiei potrivit căruia guvernarea a fraudat alegerile, a profitat de ieşirea tinerilor în stradă pentru a-i atrage în acţiunile de vandalizare a sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, cu scopul de a compromite orice mişcare de opoziţie şi de a nu permite contestarea rezultatelor alegerilor. Presa de opoziţie a scris cu acest prilej că guvernarea comunistă ar fi mers pe urmele regimului nazist care în 1933 a incendiat Reichstagul pentru a scoate în afara legii opoziţia politică.

- Nu ştim la acest moment dacă şi în ce măsură se pot face asemenea paralele istorice. Ceea ce se vede însă cu ochiul liber este că alegerile din 5 Aprilie nu au adus liniştea în societate, că aceste rezultate sunt contestate şi de opoziţia politică, şi de societatea civilă.

Din păcate, în Republica Moldova nu există o cultură a dialogului între putere şi opoziţie, opoziţia a fost întotdeauna un factor indezirabil, marginalizat şi persecutat de actuala guvernare. Ca şi acum 20 de ani, partidul de guvernământ al Comuniştilor a ajuns să se identifice cu statul, iar instituţiile statului au fost folosite în campania electorală ca oficii de propagandă şi presiune ale comuniştilor. O campanie electorală viciată a culminat cu o serie de fraude înregistrate în ziua alegerilor. Acţiunile de protest ale tinerilor ca şi luările de atitudine ale opoziţiei politice sunt o reacţie la toate aceste ilegalităţi comise de actuala guvernare.

- Dar, puterea de la Chişinău, personal preşedintele Voronin, acuză forţele externe, România, de amestec în evenimentele recente, ambasadorul României a fost declarat persona non-grata, etc. Cum interpretaţi aceste fapte şi declaraţii?

Nu este pentru prima dată când la adresa României se fac acuzaţii dintre cele mai grave. Pe parcursul a opt ani de guvernare comunistă aceste acuzaţii au răsunat aproape incontinuu, dar ele niciodată nu au fost probate. Este adevărat că niciodată nu s-a ajuns până la expulzarea unui Ambasador sau până la blocarea transportului şi a frontierei cu România. Ca să înţelegem ce se întâmplă în realitate astăzi în sfera relaţiilor cu România va trebui să vedem ce va urma şi pe plan intern, până unde vor restrânge aceste relaţii autorităţile comuniste. Or, adeseori inventarea unei conjuraţii externe este necesară pentru a ascunde adevărul, pentru a se disculpa de propria responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă şi pentru a refocaliza atenţia opiniei publice de la esenţa revendicărilor protestatare asupra unei chestiuni false.

- Cum va fi stabilit adevărul în legătură cu actele de vandalizare a sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului?

Dacă se doreşte stabilirea adevărului, actele de vandalism comise vor trebui cercetate de o comisie de anchetă parlamentară imparţială, care să se bucure de credibilitate publică. Şi, la fel de important, va trebui stabilit şi adevărul în legătură cu cerinţele protestatarilor referitoare la fraudarea votului din 5 aprilie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG