Linkuri accesibilitate

Presa de vineri


despre tineri vînați pe stradă de poliție

Timpul trage clopotele: “Au inceput persecutiile!”. Tineri disparuti, arestari ascunse, lacrimi de manie / “Politistii bat si aresteaza in taina, dar se declara transparenti”, scrie Timpul. Jurnal de Chisinau anunta si el, alarmat: “A inceput vanatoarea de tineri”. Puteti afla ca arestari au fost operate nu doar in Chisinau, ci si in provincie. La Balti, peste 30 de tineri au fost arestati. Viorel Mihail vorbeste, ceva mai critic, in Saptamana, despre o “Cruciada” a tinerilor.

“Teroare pe strazile Chisinaului”, sau , si mai laconic, “Teroare la Chisinau”, sunt titlurile din ziarele bucurestene Jurnal National si, respectiv, Romania Libera. Trimisul special al Romaniei Libere declara ca a fost martor la razbunarea furibunda a lui Voronin, tineri vanati pe strada, in scoli si spitale, iar Jurnalul National remarca: “politisti in civil aresteaza oamenii in plina strada la Chisinau, lasandu-se filmati de jurnalisti, pentru a baga astfel frica in cei care intentioneaza sa continue protestele impotriva fraudarii alegerilor”. Dar, pentru ca am ajuns la presa din Romania, inca doar cateva titluri: “Lacat pe Bsarabia / Comunistii de la Chisinau blocheaza accesul jurnalistilor in stanga Prutului”, e cel din Ziua. “Intelectualii romani musca din Voronin” , titreaza Cotidianul. Mircea Cartarescu ameninta chiar ca va iesi in strada daca statul roman nu reactioneaza, precizeza Cotidianul. Iar Evenimentul Zilei publica un interviu cu scriitorul basarabean Vasile Ernu, care acuza: “Autoritatile europene sunt la fel de cinice ca si Voronin”.

Revenind, Moldova Suverana continua sa acuze: “Alte grupari din Romania care au sprijinit si incurajeaza tentativa de lovitur de stat din Republica Moldova”. Iar Flux, care trateaza evenimentele din ultimele zile ca o “Revolutie a tiocalosilor”, schiteaza un scenariu de-a dreptul uluitor. Lovitura de stat, pusa de acest ziar pe seama lui Filat, Urechean si Chirtoaca, la fel cum o fac si comunistii, a fost dirijata, potrivit Flux-ului de Moscova. Presa din Romania, scrie acelasi Flux, a cazut in plasa serviciilor secrete ruse, implicand politicenii de la Bucresti intr-un scandal care a spulberat intr-o clipa, spre bucuria rusilor, ultima urma de dialog constructiv intre Bucuresti si Chisinau. Nimic insa, la prima vedere cel putin, despre acuzele aduse de presedintele Voronin la adresa Romaniei. De parca nici n-ar fi existat …

“Medvedev poate sa-l felicite si pe Iurie Rosca”, crede Gheorghe Budeanu. Incendierea Presedintiei si a Parlamentului a fost culminatia unui scenariu pus la cale de Moscova, e de parare si jurnalistul de la Timpul, prin intermediul lui Iurie Rosca si Vladimir Voronin, e convins insa el. “Vorornin a dat foc Chisinaului”, titreaza de altfel Timpul si publica imagini din care se vede ca arborarea unui drapel al Uniunii Europene pe cladirea Presedintiei de catre doi “revolutionari” e asistata de un politist in uniforma si un individ in civil. Un securist, presupune Timpul. Iar Jurnal de Chisinau formuleaza “12 intrebari pentr cei de la conducere”, printre care si urmatoarea: “cum a fost posibil ca protestatarii sa ajunga pe acoperisul Presedintiei, urcand intr-un lift incuiat, de la care au chei doar cativa angajati ai instututiei?”.

Interesul Moscovei e confirmat, de altfel, si de unele publicatii rusesti. Kommersant, de exemplu, care scrie in numarul de astazi, ca miercuri la Chisinau a aterizat un avion rusesc cu un important lot de mijloace speciale pentru inabusirea manifestatiilor de strada.
XS
SM
MD
LG