Linkuri accesibilitate

Presa de marți


la Chișinău este anul 1937?

Timpul titreaza: “Ca pe vremea NKVD-ului”. Ziarul prezinta sub acest titlu cazurile catorva tineri torturati in comisariatele de politie si obligati sa recunoasca fapte pe care nu le-au savarsit. Potrivit informatiilor oficiale, se scrie în Timpul, incepand din ziua de 7 aprilie au fost arestate aproximativ 200 de persoane, insa presa considera ca numarul acestora se ridica la cel putin 800.

“La Chisinau este anul 1937” se constata în Timpul pe marginea concluziilor formulate de o comisie ONU care a investigat tratamentul aplicat persoanelor arestate. Oameni loviti cu bate, cu pumnii si picioarele, cazuri de femei batute cu bestialitate, arata arata raportul expertilor ONU. De la Chisinau nu exista, deocamdata, nici o reactie oficiala. “In apararea copiilor arestati trebuie sa fie format un Consiliul al mamelor”, crede Igor Munteanu, directorul IDIS “Viitorul”, citat de INFOTAG. “Se creeaza premisele pentru instaurarea unui regim politienesc si dictatorial”, sunt de parere reprezentantii celor mai active ONG-uri de la Chisinau, semnatari ai unei declaratii care apare in Timpul. Iar in “In Parlament se sterg urmele”, mai anunta Timpul. 20 de firme de constructii fac “munca patriotica” in sediul Legislatovului, asa cum sustine Ministerul Constructiilor, firme printre care si cea a lui Oleg Voronin, relateaza Timpul.

In fine, Constantin Tanase, afirma in editorialul sau de azi: “orice dialog al Opozitiei cu actuala Putere este periculos pentru evolutia politica a Republicii Moldova spre democratie, fiindca un asemenea dialog convine numai regimului, pentru a-i asigura viabilitatea si … stabilitatea”.

Moldova Suverana continua sa trateze evenimentele de saptamana trecuta in termeni de “lovitura de stat”, “pogrom banditesc” sau “actiuni teroriste” chiar, care ar fi fost puse la cale si realizate de opozitie, in complicitate cu presa – sunt nominalizate Jurnal de Chisinau, Timpul, Literatura si Arta, Ziarul de Garda, Vocea Basarabiei si ProTV – si inspirate din Romania. Citez, pe sarite, dintr-un articol intitulat “Scheme criminale de distrugere a unei tari”: “Romania, la ora actuala, face cele mai criminale demersuri mediatice, diplomatice si informative ca sa compromita viabilitatea statului Republica Moldova pe arena internationala”. Sau, inca unul, ceva mai departe: “Notiunea de democratie a devenit, in cazul Republicii Moldova, un paravan mincinos pentru inamicii acestui stat. la alegerile din 5 aprilie nu doar ca s-a votat democratic, ci chiar “abuziv” de democratic”, scrie Moldova Suverana.

Replica la aceste invinuiri si nu doar din Moldova Suverana, fara probe, pentru ca nu am gasit nici una afara doar de arsenalul de insiuari obisnuite deja, cat priveste drapelul Romaniei arborat la Parlament si Presedintie de exemplu, replica deci o puteti gasi in editorialele de azi ale lui Petru Bogatu – “Voronin, demascat”, se intituleaza, sau in cel al lui Nicolae Negru, ambele din Jurnalul de Chisinau de azi.
XS
SM
MD
LG