Linkuri accesibilitate

Presa de miercuri


maltratarea tinerilor în Săptămîna Patimilor

Retorica Moldovei Suverane ramane neschimbata. Ca drept dovada, un citat: “ProTV Chisinau, binesincronizat cu posturile de televiziune care au declansat cel mai oribil razboi mediatic (sublinierea apartine redactiei) impotriva Republicii Moldova, a fost si este portavocea cea mai dibolica a teroristilor care au declansat tentativa loviturii de stat”. In acest context, titlurile din Moldova Suverana sunt mai mult decat edificatoare: “Presa romana a incurajat si intretinut actele de terorism din Republica Moldova” sau “Filat trebuie sa plateasca!”. Ceva mai calm, doar Vsevolod Ciornei, cu un indemn editorial la “Hai sa ne gandim”. Democratia alege din ce are, scrie el, incercand sa ne convinga ca elitele politice moldovenesti duc lipsa unei aristocratii care sa-i reprezinte pe cei ce se considera superioara intelectual actualei puteri de la Chisinau si ca, in lipsa patricienilor de maine, ar trebui sa ne multumim cu plebeii de azi.

De cealalata parte, Timpul denunta abuzurile comise de politisti impotriva tinerilor arestati ca urmare a evenientelor din 7 aprilie. “Maltratarea tinerilor in Saptamana Patimilor”, titreaza Andrei Vartic la rubrica “Buna dimineata” si mai publica ziarul stirea cu privire la o noua victima a politistilor. Ion Tibuleac, aruncat, conform unor marturii, in fata Spitalului de Urgenta in noaptea de 7 aprilie dintr-o Niva cu numere de inmatriculare ale Ministerului de Interne.

Apar in numarul de azi si argumentele opozitiei care refuza sa legitimeze rezultatele alegerilor prin participarea la renumararea de azi a voturilor, semnaleaza Timpul si fraude concrete depistate deja – la Orhei, de exemplu, unde ar fi votat, daca e sa credem listelor electorale, 45 de copii cu disabilitati din spitalul de profil din localitate. Un accent deosebit ziarul il pune pe discursul pe care presedintele roman, Traian Basescu l-a tinut aseara in fata camerelor reunite ale Parlamentului de la Bucuresti. “Viitorul nu poate fi decat al vostru”, titreaza Timpul cu un citat din Basescu si adauga, tot din discursul lui: “Nu putem accepta ca romanii de peste Prut sa fie izolati de restul Europei”.

“Basescu rupe cortina / In prima sa interventie dupa revolta de la Chisinau, Basescu a respins toate atacurile lui Voronin la adresa Romaniei”, titreaza Ziua. “Comunistii au provocat violentele de la Chisinau”, e titlul din Evenimentul Zilei, cu referinta, de asemenea, la declaratiile presedintelui roman. “Romania cere ancheta internationala pentru represaliile din Basarabia”, scrie Romania Libera, in care mai apare un articol, semnat de Cristian Ghinea, din care citez: “Am vazut cu ochii mei oameni admirabili care incercau sa impredice violentele, unii dintre ei riscandu-si propria piele. Oameni care reprezentau normalitatea intr-o atmosfera haotica. Ei sunt eroii mei personali”, noteaza Cristin ghinea in articolul care asa si se intituleaza – “Eroii mei de la Chisinau”.
XS
SM
MD
LG