Linkuri accesibilitate

"Să-i facem şi pe romi în rînd cu lumea"


Ion Duminica (Academia de ştiinţe)

"În absenţa unei literaturi didactive, romii sunt pe cale să-şi piardă limba" declară Ion Duminică într-un interviu acordat Valerie Viţu

La noi nu sunt romi, ci ţigani. Asta spune totul. Din 1991 s-au adoptat trei hotărîri privitoare la romi. Statul moldovean abordează politica naţională pe pricipiu sovietic: noi nu avem naţiuni diferite, noi avem o naţiune comună. Şi asta este în detrimentul comunităţilor etnice. Se valorifică mai puţin cultura şi tradiţiile acestora. Bulgarii, găgăuzii, ucrainenii, ruşii au însă patrii în spate. Sunt ajutaţi financiar şi cultural.

Romii sunt ajutaţi de organizaţii internaţionale mai mult prin seminare şi traininguri. Dar romii n-au cărţi de literatură didactică. Romii îşi pierd cu timpul limba în Republica Moldova. Nu mai există decît două profesoare care predau limba romani.

Principala problemă a romilor este sărăcia. N-au apă, n-au drumuri, n-au lumină, n-au cu ce să se îmbrace. Mănîncă cînd pică ceva.

Alte probleme grave: accesul la şcoală şi asistenţa medicală.

Republica Moldova nu este inclusă în programul "Deceniul de incluziune a romilor", program promovat de Fundaţia Soros şi Banca Mondială.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG