Linkuri accesibilitate

Forumul "Gaze naturale pentru Europa"


Vladimir Putin şi-a contramandat participarea la conferinţa de la Sofia

Președintele Gheorghi Parvanov a inaugurat în aceasta dupa amiază la Palatul național al culturii forumul energetic "Gaze naturale pentru Europa - securitate și parteneriat". Sînt reprezentate 28 de state din Europa, Asia centrala, America de nord si Africa, Comisia europeană, mari companii internaționale și instituții bancare.

Premierul rus Vladimir Putin și-a contramandat în ultima clipa participarea ca urmare a divergențelor care au împiedicat parafarea acordului cu Bulgaria pentru gazoductul Southstream. Proiectul, considerat a fi o alternativă atît a gazoductelor prin Ucraina cît și a gazoductului Nabucco, prevede construcţia unei conducte care va conecta Rusia direct cu Bulgaria pe sub Marea Neagră. Guvernul bulgar a insistat de fiecare dată că aceasta ar trebui să fie o reţea de gazoducte paralelă cu cea existentă, idee respinsă de Gazprom.

Ministrul bulgar al economiei și energetici Petar Dimitrov a declarat că Sofia cere revizuirea acordului existent cu „Gazpromul” și majorarea taxelor de tranzit. Absența lui Putin se datorează, spun analiștii, nu numai problemelor în relațiile cu Bulgaria. În legătura cu aceasta sînt amintite exercițiile militare ale NATO în Georgia si decizia Parlamentului european privind liberalizarea pieței energetice a Uniunii.

Marți premierul rus î-l va primi la Kremlin pe omologul său bulgar Serghei Stanișev, acuzat de opoziție că ar fi mai dispus decît președintele Părvanov să cedeze presiunilor Moscovei.

Printre temele forumului energetic se află – împreuna cu Southstream si Nabucco, securitatea energetică și diversificarea livrărilor, dezvoltarea unor noi rute de tranzit, politica comuna și principiile în comerțul internațional cu gaze naturale, colaborarea în cadrul noului plan de acțiune al Uniunii europene pentru asigurarea unor importuri stabile de resurse energetice. Forumul se va încheia mine cu adoptarea unei declarații commune.
XS
SM
MD
LG