Linkuri accesibilitate

Presa de marți


Cine se teme de cetățenia europeană a moldovenilor?

Mai toate gazetele au anuntat in editiile lor de vineri ca isi vor relua aparitia normala abia incepand din aceasta saptamana. Asa ca, profit de ocazie, ca sa va prezint mai intai cateva din ziarele de la sfarsitul saptamanii trecute pe care si noi, datorita sirului de sarbatori, le-am ratat, dar pe care le mai gasiti cu siguranta la chiosc.

Astfel, in timp ce in Jurnal de Chisinau Petru Bogatu scria vineri ca “UE nu are un antidot mai puternic impotriva expansiunii Kremlinului in Moldova decat cetatenia romaneasca”, promisa moldovenilor de presedintele Basescu, Moldova Suverana continua serialul sau de spionaj cu un nou episod, plasat vineri sub titlul “Cum si de cine a fost pregatita lovitura de stat din 7 aprilie”. De serviciile secrete din Romania, bineinteles, incearca insistent sa demonstreze Moldova Suverana.

Saptamana, prin intermediul lui Viorel Mihail, incearca insa sa-i impace pe toti. Nu pricep, zice Viorel Mihail, de ce oamenii care vor sa scoata Moldova din saracie (si) prin intermediul factorului rusesc (Tarlev, Andronic, Braghis, Pasat, Plamadeala, Misin – exemplifica el) sunt defaimati: ca si cum Rusia ar fi o tara ciumata. Iar ca argument, formuleaza o singura intrebare pentru occidentalisti: cate investitii directe ati adus in Moldova timp de 20 de ani? “E ceva oribil, ceva din Cinele Gradinarului: nici Evropa nu vine c-o capica la noi, nici noua nu ne da voie sa ne cautam de nevoile noastre”, exclama suparat, in concluzie, Viorel Mihail.

“Cine se teme de cetatenia europena pentru basarabeni?”, e titlul unei analize semnata vineri de Dan Dungaciu in Timpul. In care mai gasiti, la capitolul strategii post-electorale, asigurarile opozitiei, reprezentantii careia spun ca cel de-al 61-lea (deputat ce-l va vota pe noul presedinte) nu va fi dintre ei, alaturi de consideratiile lui Constantin Cheianu, care incearca sa argumenteze “De ce opozitia ar trebui sa voteze presedintele”.

“Romania o inmoaie cu Basarabia”, titreaza Ziua, la București, dupa sedinta de ieri a Consiliului Ministrilor de Externe ai Uniunii Europene, precizand: “Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a solicitat doar o linie politica europeana cu privire la Chisinau, in loc sa ceara suspendarea negocierilor de aderare ale Moldovei la UE”. “Bucurestiul nu sustine pedepsirea Chisinaului”, e titlul pe marginea aceluaiasi subiect din Adevarul. Jurnalul National, insa, in numarul de luni scria ca Voronin ar fi “nedorit la summit-ul UE de la Praga”. Si ca, la fel ca si Lukasesnko, nu va participa la el, Moldova fiind reprezentata de premierul Zinaida Greceanîi, probabil.

Reveninnd la acuzele formulate de autoritatile moldovene impotriva Romaniei, Ion Cristoiu isi indeamna, in acelasi Jurnal National, colegii de breasla de la Bucuresti sa nu creada Puterea si sa investigheze totusi presupusa implicare a serviciilor secrete romene in evenimentele de la Chisinau. Iar Gandul il citeaza pe episcopul maghiar Laslo Tokes, care vede in promisiunea acordarii cetateniei romane o conspiratie guvernamentala: popularea Tinutului Secuiesc cu cetateni din Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG