Linkuri accesibilitate

Cucerirea Oficiului Poștal


cuceritorii Poștei necuprinși de „sentimentul românesc al ființei”

Am tot încercat săptămîna trecută să ajung la ghişeele Oficiului Poştal din centrul Chişinăului. Zadarnică trudă! Sute de oameni agitaţi, transpiraţi, nervoşi, se îmbulzeau acolo pentru a trimite scrisori Consulatului României. Oamenii aceia jinduiau să obţină cetăţenia statului vecin.

În mod normal, te întrebi dacă nu cumva această busculadă a fost provocată de reacţia puterii la evenimentele de după 7 aprilie. Ce i-a făcut pe aceşti oameni să ia cu asalt Oficiul Poştal? Oare nu teama că se pot pomeni într-un spaţiu izolat, că pe Prut poate să apară o nouă Cortină de Fier?

Paradoxul e că oamenii aceştia vor să obţină cetăţenia românească, în pofida retoricii antiromâneşti a puterii de la Chişinău. Preşedintele în exerciţiu Voronin vorbeşte despre “agresivitatea românilor”, pe cînd “cuceritorii” Oficiului Poştal anume cetăţenia românească doresc s-o dobîndească.
Faptul acesta e cu atît mai jenant pentru puterea actuală, cu cît cei mai mulţi dintre “cuceritorii” Poştei nu sînt nici pe departe pătrunşi de “sentimentul românesc al fiinţei”. Ei se vor moldoveni şi, aşa cum a declarat ritos o doamnă epuizată, care făcea coadă la ghişeu, ei “nu au nici o treabă cu românii, ei vor pur şi simplu să aibă cetăţenie românească”.

Prin urmare, oamenii sînt mînaţi de interese economice, nu de propaganda românească, şi se tem că nu vor mai putea cutreiera Europa. De se tem? Pentru că, presupun, în R.Moldova nu au parte de o soartă aurită. Doritorii de a obţine cetăţenia românească se vor împuţina vizibil, dacă puterea de la Chişinău va obţine liberalizarea regimului de vize cu UE. Mă întreb însă cît de real e acest deziderat în condiţiile în care R.Moldova se ia la harţă mereu cu un membru al UE?
XS
SM
MD
LG