Linkuri accesibilitate

Dreptul la Internet necenzurat


Moldova - Demostration (4) against press made tongue-tied by authority, Chisinau, 03May2009
Moldova - Demostration (4) against press made tongue-tied by authority, Chisinau, 03May2009

Temeri legate de intenţia comuniştilor de a aplica un model chinezesc de control al Internetului

Opt organizaţii media, semnatare ale unui Memoriu lansat astăzi la Chişinău, cu ocazia Zilelor Libertăţii Presei, avertizează că în RM libertatea presei se află în pericol, fiind îngrădită în mod sistematic, metodic şi abuziv de către autorităţi. ONGurile media îşi exprimă îngrijorarea faţă de încercările de transformare a presei “ în organizator de partid sau propagandist colectiv, ca în perioada sovietică.” De altfel, şi în ultimul raport al organizaţiei internaţionale Freedom House, se arată că în RM nu ar exista o presă liberă.

Mai nou, urmare a evenimentului din 7 aprilie, cînd au fost vandalizate sediile Parlamentului şi Preşedenţiei, o comisie naţională instituită prin decret prezidenţial, condusă de deputatul comunist Vladimir Ţurcan, examinează posibilitatea instituirii unui control asupra Internetului, pentru a nu admite iarăşi propagarea apelurilor la violenţe. “ Încă e prematur de vorbit despre control, pentru că acum problema e pusă altfel, de a studia practica internaţională, de a nu admite difuzarea prin intermediul Internetului a informaţiilor amorale, ce îndeamnă la acţiuni violente, propagă războiul, genocidul, etc., Bunăoară în China, dacă nu greşesc şi în Anglia şi Rusia, portalurile accesate de mai mult de o mie de persoane, deja sunt egalate ca surse de mass media. Este o practică interesantă. Noi trebuie acum să studiem toate practicile ce există în lume. “

Vladimir Ţurcan ne-a mai spus că încă nu se ştie dacă va exista o Lege separată ce va institui reglementarea Internetului sau dacă vor fi operate simple modificări, dar, a precizat el, noile prevederi legale vor trebui gîndite astfel încît să nu aducă atingere accesului la informaţie – un drept fundamental garantat de Constituţie şi de Convenţia europeană pentru Drepturile Omului.

Directorul Asociaţiei Presei Independente Petru Macovei, se arată convins că un control al Internetului va pune şi mai mult în pericol libertatea presei din Moldova:”China recunoscută pe plan mondial drept ţara cu presa cea mai timorată, cu cei mai mulţi utillizatori de Internet pusi la puşcărie, ar putea fi pentru noi un model de democraţie? Această încercare e total antidemocratică şi nu ar trebui de dat curs.”

Opinie împărtăşită şi de Alexandru Dorogan, directorul Asociaţiei Presei Electronice din Moldova: ”Standardele internaţionale spun foarte clar că Internetul nu poate fi cenzurat decît pentru protecţia copiilor, adică aspecte ce ţin de moralitate. Dar asta e deja a doua tentativă, pentru că prima a fost cînd se discuta Codul Audiovizualului şi atunci Parlamentul a vrut să introducă articole care să reglementeze Internetul. Însă s-a renunţat după ce Consiliul Europei nu a permis. Dacă noi alunecăm pe panta controlului în continuare, putem ajunge şi la controlul Internetului. E posibil asta, pentru că Internetul este şi aşa controlat.”

Directorul portalului informaţional Unimedia, Tudor Darie spune că a trecut prin experineţa unor controale similare, cînd unii forumişti au fost puşi sub acuzatia că, în mesajele si comentariile plasate pe Internet, ar fi chemat la “rasturnarea prin violenţă a orînduirii constituţionale”, apoi, zice Darie, controlul s-ar fi resimţit în campania pre si postelectorală: “ Singurele solicitări de a reglementa cumva conţinutul Unimedia sunt cele din partea PCRM în cadrul campaniei electorale referitor la felul în care urma să reflectăm evenimentele pe site-ul nostru. Dacă va fi pusă în aplicare iniţiativa de control a Internetului, atunci ne putem aştepta la obligarea proprietarilor site-urilor de ştiri să furnizeze informaţia despre IP-urile vizitatorilor, evident că ei sunt interesaţi. Un alt aspect se referă la blocarea accesului vizitatorilor la site urile de ştiri, ceea ce s-a întîmplat după protestele din 7 aprilie, şi eventual ar putea fi o reglementare în ce priveşte plasarea publicităţii pe Internet, ceea ce la fel s-a întîmplat deja în campania electorală 2009, cînd Partidul Comuniştilor a solicitat să nu publicăm pe site imagini foto, video sub pretextul că asta ar fi publicitate pentru partidele de opoziţie.”

La rîndul său, directorul interimar la Centrul Independent de Jurnalism, Nadine Gogu e de părere că: ”Această iniţiativă e o încercare de a îngrădi accesul publicului la informaţie de alternativă, pentru că au fost publicate multe rapoarte de monitorizare, în special în campania preelectorală, electorală, care demonstrează că majoritatea mass media audiovizuale în RM fac partizanat şi oferă publicului informaţii în care partidul de guvernămînt apare doar în lumină pozitivă. Deci, prin controlul asupra Internetului se încearcă să fie filtrată informaţia, să fie cenzurată toată informaţia critică la adresa partidului de guvernămînt.”

Cu o lună în urmă, Parlamentul European a votat o rezoluție, care se întitula „Consolidarea securității și a libertăților fundamentale pe Internet”, ce priveşte toate țările de pe continent, inclusiv Moldova care şi-a asumat angajamentul de a se conforma reglementărilor europene. Astfel fiind validat un principiu potrivit căruia accesul la Internet constituie o libertate fundamentală. Liderii ONG-urilor media din Moldova îşi fac însă griji ca nu cumva modelul chinez de control al Internetului să fie mai cunoscut şi mai apropiat autorităţilor de la Chişinău decît normele europene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG