Linkuri accesibilitate

O inaugurare abreviată - o cuvîntare tipic comunistă - o amînare suspectă


Lucrările parlamentului se reiau peste şapte zile

Sedinta a durat 20 de minute si a avut numai doi vorbitori. Presedintele Curtii Constitutionale Dumitru Pulbere a prezentat un raport privind rezultatele alegerilor apreciate de inalta instanta drept expersia libera si autentica a cetatenilor: „Rezultatele scrutinului parlamentar reflecta vointa autentica a alegatorilor. In procesul alegerilor si la numararea voturilor, nu au fost comise incalcari ale codului electoral de natura sa influenteze rezultatele votarii si atribuirea mandatelor”.

O şedinţă scurtă şi succintă
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:06:23 0:00


Singurul deputat care a vorbit la microfon a fost si cel care a condus sedinta, decanul de virsta Ivan Calin de la Partidul Comunistilor. In discursul sau, el s-a referit si la evenimentele din 7 aprilie, reluind acuzatia cu privire la o pretinsa lovitura de stat si sugerind ca in spatele ei ar fi stat forte de opozitie si statul vecin, Romania.

Ivan Calin: „Este binecunoscut faptul ca dusmanii interni si externi ai statalitatii Republicii Moldova de mai multi ani pregatesc diferite variante de lovituri de stat, avind ca scop nu numai pur si simplu schimbarea conducerii de virf a tarii, dar si distrugerea statalitatii Moldovei si anexarea ei la o alta tara. Puciul ar fi putut avea loc oricind, cu orice motiv. La 7 aprilie, in calitate de motiv, de material exploziv a servit minciuna si mitul despre asa-numita falsificare a alegerilor, inventat de unii politicieni, Dumnezeu sa-i judece, carora li s-a parut ca alegatorii nu i-au apreciat la justa valoare si li s-au furat voturile”.

Ivan Calin a cerut opozitiei sa renunte la ideea unor alegeri parlamentare anticipate, subliniind ca de urma lor „vor avea de suferit toti si in primul rand autorii acestei idei”. In opinia sa, ar fi o situatie normala ca deputatii din opozitie sa le dea comunistilor votul ce nu le ajunge pentru alegerea sefului statului. Mai mult, potrivit lui Calin, cei care nu vor face compromisuri s-ar situa in opozitie fata de insusi statul Republica Moldova.

Ivan Calin nu a permis replici sau luari de cuvint ale deputatilor. Preseditele Partidului Liberal Mihai Ghimpu a asteptat in zadar la un microfon in sala pina cind deputatul comunist a anuntat ca prima sedinta a Legislativului a luat sfarsit.

Dupa sedinta, deputatul comunist Vladimir Turcanu a declarat presei ca nu vede nici o tragedie in faptul ca astazi nu a fost aleasa conducerea si organele de lucru ale Parlametnului, asa cum se face in mod traditional la prima sedinta a noului legislativ. Vladimir Turcanu: „Conform legii, se prevad 10 zile pentru acest proces de formare a fractiunilor si nu numai, deoarece la urmatoarea sedinta, fractiunile urmeaza sa inainteze candidaturi pentru alegerea presedintelui parlamentului, a membrilor biroului permanent si a membrilor comsiliilor permanente. Pina marti, totul va fi clar absolut”.


Europa Liberă: „Vreti sa sugerati ca deocamdata nu este clar in interiorul Partidului Comunistilor ce candidaturi vor fi propuse la functiile conducere a Parlamentului?”

Vladimir Turcanu: ”Asta e problema interna a partidelor”.

Numele lui Vladimir Turcanu a fost vehiculat in presa ca unul din potentialii candidati ai comunistilor la functia de sef al statului. Turcanu nu a exclus ca opozitia ar putea fi cooptata la guvernare in schimbul votului acesteia pentru functia de presedinte al tarii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG