Linkuri accesibilitate

Pe pragul epocii post-Voronin


Uzura puterii manifestă prin pierderea busolei în politica internă şi externă

Un sef de stat demn de acest titlu, si care a servit statul in masura capacitatilor sale vreme de opt ani, trebuie sa-si dea seama cind a sosit momentul retragerii sale din viata politica activa. Desigur, acest sef de stat va ramine o personalitate respectata de cei care l-au votat atitzia ani de-a rindul: o mare parte a alegatorilor Republicii Moldova, precum si partidul majoritatii parlamentare. Dinsul poate obtine statutul ne-oficial, dar prestigios, ce se cheama la americani si britanici “elder statesman,” adica om de stat veteran, opinia caruia este ascultata si solicitata, chiar daca dinsul a iesit din viata politica activa, sau ramine simbolic deputat in parlament.

Cel mai mare presedinte francez, Generalul Charles de Gaulle, a inteles cind a ajuns in aceasta situatie si a demisionat chiar inainte de a-i fi expirat al doilea mandat prezidential. A inteles situatia si presedintele american Richard Nixon, demisia caruia a devenit o drama nationala si personala. Partidul conservator britanic a debarcat-o pe doamna Margaret Thatcher cind aceasta a dorit sa se eternizeze ca prim-ministru, chiar daca pierdea propria-i popularitate si pe cea a partidului. Pe de alta parte, cancelarul german Helmut Kohl nu a inteles imperativul vremii, s-a incapatzinat sa candideze a treia oara la postul de cancelar, desi multi alegatori chiar din partidul dinsului, nemaivorbind de tineri, se saturasera deja de personajul care parca se dorea cancelar pe viatza. Decizia sa gresita a condus la infringera partidului d-sale, care ar fi cistigat sigur alegerile cu un leader mai tinar si atragator.

In aceasta situatie se gaseste astazi domnul presedinte Vladimir Voronin impreuna cu Partidul Comunistilor, leaderul caruia este tot dl. Voronin. Din pacate pentru statul Republica Moldova, deciziile cele mai recente ale d-lui Voronin si ale anturajului d-sale demonstreaza pierderea capacitatii de a analiza situatia existenta.

Conducerea Partidului Comunistilor l-a desemnat pe dl. Voronin sa fie noul presedinte al Parlamentului. In acelasi timp, partidul a anuntzat intentia de a revizui Constitutia, pentru a spori imputernicirile parlamentului si ale presedintelui parlamentului---deci, a spori imputernicirile d-lui Voronin---si a reduce imputernicirile sefului statului, o data ce dl. Voronin paraseste acest post. Cu alte cuvinte, se intentioneaza ca dl. Voronin sa ocupe inca patru ani de-acum inainte postul cel mai puternic in stat, de asta-data cu titulatura de presedinte al legislativului.

Anturajul d-lui Voronin ar trebui sa-l ajute sa inteleaga acest fenomen characteristic democratiilor electorale: Persoana leaderului s-a uzat, el nu mai este acceptat de o mare parte a societatii, care doreste reinnoire, schimbare in bine la nivelul simbolic ca si la cel practic. Chiar daca Partidul Comunistilor a obtinut 50% din numarul voturilor exprimate la 5 Aprilie, alti 40 % dintre alegatori au votat totusi pentru trei partide declarat anti-comuniste si anti-Voronin.

In urma alegerilor si a confruntarilor violente, dl. Voronin a devenit un politician care scindeaza societatea prin declaratii ne-echilibrate, in loc s-o consolideze in vreme de criza politica si economica.

In politica externa, dl. Voronin a comis recent un sir de greseli provenite, cred, din nervozitate si panica, daca nu chiar din intentia de a schimba strategia politicii externe. Intilnirea pre-electorala a d-lui Voronin cu presedintele rus Dmitry Medvedev la Moscova a marcat o prabusire a politicii statului Republica Moldova in problema Transnistriei.

Mai recent, dl. Voronin s-a aratat aproape dispretzuitor fatza de initiativa Uniunii Europene, Parteneriatul Estic. In loc sa participe la summit-ul Parteneriatului Estic in aceasta saptamina la Praga, dl. Voronin a coborit nivelul reprezentarii R. Moldova, trimitindu-l pe ministrul de externe Andrei Stratan. Decizie nefericita, deoarece tocmai dl. Stratan, insuficient cunoscator al politicilor UE, criticase in mod ne-rational Parteneriatul Estic. Mai mult, in drum spre summit-ul UE, dl. Stratan a facut un ocol pe la Moscova, probabil pentru a coordona cu Rusia atitudinea Chisinaului fatza de Parteneriatul Estic si alte initiative ale UE.

Iata numai citeva dintre evolutiile care demonstreaza pierderea busolei de catre dl. Voronin si acei sfatuitori care-l influenteaza acum, nu tocmai aceiasi pe care-i ascultase pina acum. Epoca d-lui Voronin apartine trecutului. Republica Moldova a ajuns pe pragul unei noi ere politice si are nevoie de aceasta schimbare.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG