Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Proteste antinucleare în Bulgaria


Centrala nucleară de la Belene
Centrala nucleară de la Belene

Boris Borisov: „Decizia cu privire la „Belene” se va baza pe opiniile celor mai competenți experți și nu va putea fi atacată.”


În orașul Russe a avut loc astăzi un protest național împotrivă proiectului nuclear „Belene” sub motoul „Memoria pentru Cernobîl și groaza de la Fukushima ne dau o ultima șansa de a spune un „nu” centralei atomoelectrice „Belene”. Pe data de 1 iunie la Sofia va fi organizat un miting național anti-Belene.

Ecologiștii din șase organizații afirmă că energia electrică de la cea de a două centrală nucleară bulgară cu o putere de peste 2 000 de megawați nu va fi necesară pînă la 2025-2030. Nefundamentate sunt planurile de a fi exportată ea în Balcani.
Pînă acum nu a apărut un investitor european cea ce demonstrează ineficacitatea economică a proiectului.

Punerea în funcțiune a centralei de la Belene va duce la oprirea celor două reactoare de la Kozludui care produc acum cea mai ieftina energie electrică în zona. Proiectul contravine priorităților din strategia energetică a Uniunii europene. În lumină noilor exigențe fața de securitatea nucleară el va avea consecințe negative pentru țara în plan extern.

Întretimp compania franceză „Areva” a anunțat că va prelua angajamentele concernului german „Siemens” care urma să asigure sistemele de securitate ale centralei atomoelectrice „Belene”. La Sofia a fost semnat un memorandum prin care „Areva” se va angaja să modernizeze reactoarele 5 și 6 de la Kozludui și va participa mai activ la proiectul Belene asigurând nu numai sistemele electrice dar și cele de securitate nucleară.

Premierul Boiko Borisov a declarat că Franța a devenit cel mai bun aliat european al Bulgariei în domeniul energeticii nucleare. El a mai spus: „I-am angajat pe cei mai buni – din „Areva”. Numai Lukașenka este veșnic, noi vom pleca de la putere mai devreme sau mai tîrziu dar decizia cu privire la „Belene” se va baza pe opiniile celor mai competenți experți și nu va putea fi atacată.”
XS
SM
MD
LG