Linkuri accesibilitate

Represiuni violente și radicalizare a protestelor în Siria


Tancuri în apropiere de orașul Daraa
Tancuri în apropiere de orașul Daraa

Faptul că autorităţile au recurs la forţă a radicalizat protestele: de la schimbări politice moderate, la plecarea preşedintelui sirian.


La Naţiunile Unite continuă discuţiile asupra situaţiei din SIria, după ce secretarul general ONU Ban Ki-moon a criticat decizia Damascului de a folosi tancuri şi muniţie de război împotriva manifestanţilor care cer schimbări politice.

Între altele, Ban Ki-moon a reamintit Siriei că statul trebuie să protejeze populaţia civilă şi să respecte drepturile omului.
Totodată, el a cerut deschiderea unei investigaţii independente care să stabilească câte persoane au fost ucise în timpul demonstraţiilor.

Potrivit activiştilor pentru drepturile omului, 400 de civili ar fi fost ucişi de la izbucnirea, cu șase săptămâni în urmă a demonstraţiilor împotriva regimului preşedintelui Bashar Assad. Numai de vineri se pare că au murit peste 120 de manifestanţi.

Faptul că autorităţile au recurs la forţă pare să fi radicalizat protestele: dacă la început se cerea schimbări politice moderate, între timp cererea centrală este plecarea preşedintelui sirian. Între timp, opoziţia din Siria pare să se fi organizat într-o „Inițiativă Naţională pentru Schimbare” care crede că numai tranziţia paşnică la democraţie va salva ţara de la haos şi o lungă perioadă de violenţă internă.

În Consiliul de Securitate ONU, şansele sunt mici ca să fie adoptată orice rezoluţie împotriva Siriei. Secretarul general ONU a încercat ieri, într-o şedinţă cu uşile închise, să obţină adoptarea unui text care condamna violenţele din Siria. Potrivit însă unor surse diplomatice, China şi Rusia s-au opus. Ambasadorul Chinei a declarat că ţara sa preferă o soluţie politică dar că Beijingul va studia proiectul de rezoluţie.

Pe de altă parte, ministrul britanic al apărării Liam Fox a declarat că utilizarea forţei împotriva civililor este inacceptabilă. La rândul ei, ambasadoarea Statelor Unite la ONU a declarat că Iranul ar sprijini măsurile represive la care recurge guvernul sirian. Susan Rice nu a prezentat fapte care să susţină acuzaţia. Guvernul de la Baghdad susţine însă că a intervenit împotriva demonstranţilor la cererea administraţiei din oraşul Daraa, centrul protestelor. Pentru că ar fi vorba de grupări teroriste, nu de demonstranţi paşnici. Mai mult, armata siriană susţine că imaginile postate pe internet, care documentează intervenţia forţelor de ordine, ar fi contrafăcute.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG