Linkuri accesibilitate

Ziarul de Gardă clonat în scopuri electorale?


Procuratura Generală a cerut astăzi organelor de interne să examineze, în măsura competenţelor, sesizarea unui cunoscut ziar de investigaţii din Chişinău. Ziarul de Gardă a anunţat ieri că a fost supus unui atac denigrator fără precedent şi implicat, contrar voinţei sale, în scenarii de compromitere a unor partide aflate la guvernare.


Cererea Ziarului de Gardă nu va fi examinată de Procuratura Generală, ci de un organ teritorial al ministerului de interne, în limitele competenţei sale, iar mai departe, de procuratura capitalei, ne-a spus şefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Atac asupra Ziarului de Gardă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00
Link direct


Maria Vieru: „Procuratura generală a luat act de sesizarea echipei Ziarului de Gardă şi a dispus astăzi expedierea în adresa organului teritorial al MAI pentru organizarea examinării acesteia conform competenţei materiale. Concomitent, MAI urmează să informeze procuratura capitalei despre măsurile întreprinse în acest sens”.

Şi Comisia electorală centrală a remis procuraturii sesizarea Ziarului de Gardă, pentru că nu e de competenţa sa, ne-a spus preşedintele CEC, Iurie Ciocan.

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan: „Noi nu avem competenţa să intervenim în chestii de genul acesta, pentru că, - şi acesta este un caz penal clasic, - deci, noi nu avem competenţă aici, chiar dacă e legat de domeniul, parcă s-ar părea că în perioada electorală, dar nu are treabă cu noi.
- Şi nici un concurent electoral nu a sesizat până acum CEC în legătură cu acest caz?
- Până la acest moment, nu.
- În cazul în care este descoperit făptaşul şi se constată că ar fi un adversar politic al unui alt concurent electoral, care este procedura? Riscă să fie eliminat din cursa electorală?
- Nu. Există riscul doar dacă asupra acestui caz se va pronunţa instanţa de judecată, printr-o hotărâre definitivă, şi va limita cetăţeanul respectiv în drepturile sale cetăţeneşti. Deci, va stabili ca pedeapsă privarea dreptului de a candida ori de a ocupa anumite funcţii. Contrar, nu. Contrar, el ar putea fi pedepsit la o amendă, la privare de libertate, la nu ştiu ce, dar asta nu înseamnă că el este privat de drepturile sale electorale, - asta trebuie să fie expres menţionat în hotărâre. Survine aspectul moral mai mult că, uite, va fi demonstrat că cineva a făcut fapta acesta ilegală şi amorală”.

Iurie Ciocan spune că, de fapt, nu au existat campanii electorale în care să nu-şi facă apariţia materiale tipărite denigratoare la adresa unor concurenţi, dar nu s-a putut niciodată stabili autorii acestor acţiuni de PR negru cum se mai spune.

Însă cazul Ziarului de Gardă este o premieră. Până acum nimeni nu a încercat vreodată să facă uz de macheta, logoul, rubricile şi chiar sloganele unei publicaţii, editând un fals ziar, pentru a denigra anumiţi concurenţi electorali, - în acest caz concret fiind vorba despre proliferarea unor mesaje anti-democratice şi anti-liberale. Redacţia Ziarului de Gardă crede că este vorba despre un atac de imagine fără precedent şi asupra bunului său renume de publicaţie independenţă de investigaţie. Directorul ziarului, Alina Radu, crede însă în reuşita anchetei.

Alina Radu
Alina Radu
: „Pentru că descoperirea făptaşului e foarte simplă. În Republica Moldova există, din câte ne-am documentat, mai puţin de 10 tipografii care ar efectua tipărituri în format A3. Cele 10, fiecare are stilul său de a tipări. Fiecare tipografie din Republica Moldova este obligată de lege să înregistreze orice tipăritură efectuată într-un registru special. Angajaţii fiecărei tipografii pot spune ce au tipărit în ultimul timp, când şi în ce cantitate. Noi am discutat cu nişte specialişti în tipografii şi ei deja din alea vreo 10 tipografii au exclus şi au micşorat lista până la vreo 4 care ar avea această tăietură a ziarului, pentru că fiecare tipografie are cuţitul ei de a tăia hârtie, are hârtia sa de un specific anume şi vopseaua tipografică. Deci, e foarte simplu de identificat şi nouă ne este ruşine să fi aflat mai multe în doar câteva ore de căutări şi consultări, decât ar fi aflat organele de drept. Nu suntem în drept acum să zicem că ei nu fac nimic, aşteptăm în termeni rezonabili să primim un răspuns la cererea noastră”.

Mai grav, spune Alina Radu, este că pentru editarea falsului ziar, după estimările sale, ar fi fost necesară o echipă de aproximativ 20 de oameni, printre care şi jurnalişti, iar lansarea unui asemenea produs ar fi trebuit să coste aproximativ 100 de mii de lei.

Alina Radu: „Noi cunoaştem ce înseamnă să tipăreşti şi să scrii şi să machetezi un ziar şi dacă un om sau o grupare are 100 de mii de lei de aruncat prin parcuri, atunci eu cred că aceşti diversionişti au sume ca să facă orice diversiune, inclusiv ca să comită şi atacuri armate sau atacuri asupra oamenilor. Iată de ce trebuie să fie important pentru Procuratură, pentru SIS, pentru poliţie să găsească oamenii care folosesc bani ca să comită ilegalităţi”.

Redacţia Ziarului de Gardă a anunţat că nu se mai simte în siguranţă până când organele de drept vor elucida cazul şi explica cine sunt răuvoitorii şi care sunt adevăratele lor intenţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG