Linkuri accesibilitate

România nu face progrese la capitolul libertatea presei


Raportul Freedoom House: o presă parțial liberă în Balcani.


56 % din locuitorii fostului bloc comunist traiesc in tari unde nu exista libertatea presei, potrivit ultimului Raport Freedom House, dat astazi publicitatii. Doar 18 % din locuitorii est-europeni si din statele din fosta Uniune Sovietica au acces la presa libera, in vreme ce 26 % dintre ei se bucura doar de o libertate partiala a mass-media.

Printre ele si Romania, al carei scor fata de anul trecut nu indica progrese si care o plaseaza in lotul balcanic alaturi de Serbia, Bulgaria, Muntenegru, Croatia si Albania state care au un scor cuprins intre 30 si 50, pe o scala care incepe de la 10, pentru tarile care au cele mai libere medii de comunicare in masa si se termina cu 97, pentru Coreea de Nord, locul unde nu exista deloc libertate de exprimare.

Expertii de la Freedom House considera ca mediul jurnalistic din zona est-central europeana s-a inrautatit in ultima perioada si citeaza ca exemplu negativ Ungaria, al carei scor o plaseaza la sfirsitul listei statelor care au o presa libera. La inceputul acestui an a intrat in vigoare in Ungaria Legea presei care da friu liber controlului si interventiei administrative a guvernului asupra mass-media, face posibila cenzura si impunerea de amenzi care presupun inclusiv inchiderea anumitor medii.

De pilda legea ungara a presei prevede amenzi de pina la 700 de mii de euro pentru jurnalistii care „atenteaza” la interesul public si al moralei. Anii trecuti Slovenia si apoi Slovacia au promovat legi similare. Si in Romania au existat tentative de promovare a unei legi a presei, dar nu de catre partidul de guvernamint asa cum s-a intimplat in Ungaria, ci de catre opozitie, care are oricum mai multe canale de televiziune pe care le controleaza, decit puterea.

De asemenea, in Bulgaria, noul Cod Penal ar putea fi utilizat pentru a limita libertatea presei, fiindca prevederile adoptate recent se refera la pedepse de pina la patru ani de inchisoare pentru jurnalistii care instiga la ura, discriminare sau violenta.

Potrivit clasamentului facut de Freedom House in Balcani si Estul Europei libertatea presei pierde teren. Patru state din aceasta regiune membre ale Uniunii Europene, Bulgaria si Romania, sau membre ale NATO, Albania si Croatia au o presa doar „partial libera”. Dintre statele fostului lagar comunist, pe locuri fruntase ramin doar balticele, desi anul trecut au existat suspiciuni ca redactorul unui ziar din Letonia a fost omorit din cauza articolelor acestuia despre coruptia din lumea politica.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG