Linkuri accesibilitate

Declinul presei românești?


Raportul FreeEx 2010 al Agenției de Monitorizare a Presei.


Libertatea presei romanesti este in declin, iar anul 2010 a fost unul dificil pentru libertatea de exprimare - aceasta este principala concluzie a raportului FreeEx pe anul 2010, realizat de Agentia de Monitorizare a Presei. Agentia a inceput sa dea publicitatii aceste rapoarte anuale in 2000. Detalii de la Lucian Stefanescu.

Prezentarea Raportului FreeEx 2010 a inceput la sediul Agentiei de Monitorizare a Presei din Bucuresti cu citeva inregistrari video ale mai multor agresiuni ale politiei si ale unor persoane publice impotriva unor jurnalisti romani in execitiul functiunii.

Raportul FreeEx 2010
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:58 0:00
Link direct


Agresiunile fizice si insultele la adresa jurnalistilor initiate de politisti si persoane publice, lipsa de independenta editoriala, partizanatul, „mogulizarea”, presiunile venite din partea autoritatilor si politicienilor care au promovat initiative legislative cu impact negativ asupra libertatii de exprimare si a independentei presei – toate acestea sint citeva din motivele declinului presei din Romania 2010. Declin sesizat si de organizatiile internationale care alcatuiesc anual clasamente mondale privind libertatea presei.

La un asemenea clasament, Indexul Libertatii Presei alcatuit de „Reporteri Fara Frontiere” s-a referit si Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, in deschiderea conferintei de presa de la Bucuresti: „Libertatea presei in Romania se afla in cadere pentru al treilea an consecutiv (anul 2007 – locul 42, in 2008 – locul 47, 2009 – locul 50, iar in 2010 locul 52)”.

Un eveniment special al anului trecut a fost faptul ca mai multi patroni de presa au fost in conflict cu legea, dar si faptul ca au aplicat ingerinte in politica editoriala a ziarelor si televiziunilor pe care le patroneaza, a explicat Liana Ganea, unul din autorii raportului FreeEx 2010.

Potrivit unui sondaj de opinie de tip Eurobaromentru comandat de Comisia Europeana si dat publicitatii in primavara lui 2008, increderea romanilor in mass media era atunci de departe cea mai mare in comparatie cu restul tarilor din Uniunea Europeana.

In 2010, o foarte mare incredere in presa aveau si cei 73,54 dintre de romani care au spus ca presa e cea mai credibila sursa in furnizarea informatiilor despre coruptie, potrivit unui studiu realizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Tot in 2010 , un sondaj de opinie realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding - CCSB - arata ca trei din cinci români consideră că în România mass-media sînt independente.

In acelasi an insa, un studiu realizat de fundatia Soros despre implicarea civica si politica a tinerilor romani arata ca doar 14 % dintre tineri au incredere in presa româneasca. Potrivit studiului citat, in 2008 numarul adultilor care aveau incredere in presa era de 44 % si o posibila explicatie a scaderii increderii, cel putin din partea tinerilor, ar fi ca intre 2008 si 2010 presa a fost aproape constant supusa unor acuzatii grave legate de lipsa de independenta, partizanat politic si de „mogulizare”. Radio „Europa Libera” a intrebat citiva locuitori ai Bucurestiului daca au incredere in presa din Romania. Raspunsul a fost negativ.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG