Ziariștii bulgari vor putea fi condamnați la închisoare de la 1 pînă la 4 ani dacă îndeamnă la discriminare, violență sau ură în presa și în mediile electronice. Sunt prevăzute și amenzi de pînă la echivalentul a 10 000 de euro – aproximativ 36 salarii medii.
Căteva amendamente la Codul penal cu acest conținut au fost votate, în cea de a două lectură, în Parlamentul din Sofia, în ciudă avertismentelor din partea unor organizații profesionale și nonguvernamentale. Pînă acum în Codul penal n-a fost criminalizată decât instigarea la ura rasială. Noile amendamente au fost elaborate de Ministerul de interne și de cel al justiției fără a fi consultată societea civilă.
Din Uniunea ziariștilor bulgari au avertizat că autorii unor publicații considerate ofensive la adresa homosexualilor, oamenilor în vărstă, celor agramați, săraci sau bogați se vor putea trezi la închisoare. Membri din Comitetului Helsinki Bulgaria au amintit că tendința în lumea civilizată este spre decriminalizarea calomniei și pedepsirea ei numai prin aplicarea unor amenzi. Președintele Comitetului Helsinki, Krasimir Kănev a avertizat că adoptarea amendamentelor speciale împotrivă calomniei reprezentă un pas înapoi în dezvoltarea democratică a țării.
Și în varianta veche legea a creat probleme întrucât calomnia a fost criminalizată în ciudă apelului adresat în 2006 OSCE țărilor membre. La aceasta se adaugă nivelul foarte mare a amenzilor pentru ziariști.
OSCE a avertizat Bulgaria că amendamentele la Codul penal vor putea pune în pericol libertatea de exprimare. Organizația a atras atenția asupră faptului că aceste amendamente au fost votate fără dezbateri publice. Într-o scrisoare adresată Ministerului bulgar de externe, se arată că întemnițarea de ziariști pentru reportajele și corespondențele lor încalcă standardele internaționale. Amendamentele adoptate nu oferă o definiție clară pentru noțiunea de discriminare cea ce lasă loc pentru interpretări subiectiviste.