Linkuri accesibilitate

"România îşi va rezolva printr-un dialog direct problemele cu Moldova"


Ministrul Diaconescu face declaraţii precaute despre relaţiile cu Chişinăul

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a spus astazi ca asteapta formarea noului guvern de la Chisinau si alegerea presedintelui pentru “a stabili care sint perspectivele” relatiilor cu Republica Moldova. Se pare ca Romania va amina tot pina atunci numirea unui nou ambasador la Chisinau, dupa ce autoritatile moldovene au respins propunerea Bucurestiului. Oficialii romani sint din ce in ce mai precauti in declaratiile pe care le fac fata de Republica Moldova, semn ca fie au fost avertizati dinspre Bruxelles, fie ca diplomatia romana isi schimba tactica.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a explicat de altfel intr-o conferinta de presa ca Romania isi va rezolva problemele bilaterale cu Republica Moldova printr-un dialog direct, fara a implica institutiile internationale din care face parte. Altfel spus refacerea dialogului Bucuresti-Chisinau este o sarcina pe care trebuie sa si-o asume Romania, dupa trei ani de devieri si dileme alimentate de ambele tari. Totusi ministrul roman de externe a sugerat ca relatiile bilaterale au fost perturbate de “actiuni induse din alta parte”. Fara sa spuna cine tulbura apele, seful diplomatiei romane lasa sa se inteleaga ca relatiile Romaniei cu Moldova au fost boicotate cu intentie. In subsidiar probabil ca ministrul roman de externe face referire la Rusia, dar cum si relatia Bucurestiului cu Moscova este in renovare aluziile sale nu puteau merge mai departe.

Dincolo de limbajul codificat, ministrul Diaconescu a lansat si un mesaj optimist spunind ca “gindirea pozitiva” in locul “sanctiunilor” ar putea “imbunatatii situatia” dintre Republica Moldova si Romania. “Continuarea dialogului pe caile posibile este nu doar posibila ci si incurajata de partenerii euro-atlantici” a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu. Altfel spus Romania a primit sarcina de la aliatii sai din Uniunea Europeana si NATO sa gaseasca o modalitate prin care sa se apropie din nou de Republica Moldova si poate in acest scop ar trebui sa gaseasca o cale de comunicare si cu Moscova. Deocamdata desi seful statului roman a incercat sa deschida portile Kremlinului, acestea continua sa ramina inchise, probabil pina cel putin pina dupa alegerile prezidentiale care au loc la toamna.
XS
SM
MD
LG