Linkuri accesibilitate

Al nouălea an la putere a lui Putin


Garry Kasparov

Articol publicat în Wall Street Journal de Garry Kasparov

Liderul coaliţiei de opoziţie „Cealaltă Rusie”, Garry Kasparov crede că nu s-au schimbat prea multe în viaţa politică de la Moscova şi că se continuă agenda opresivă a fostului preşedinte, acum premier, Vladimir Putin. Kasparov foloseşte drept argumente doua exemple – alegerile locale de la Sochi şi procesul în desfaşurare al fostului miliardar rus Mihail Hodorkovsky. In ambele cazuri, scrie Kasparov, se vede de la distanţă „mîna lui Putin”.

Alegerile pentru primaria din Sochi, localitatea care va găzdui jocurile olimpice de iarnă din 2014, au fost, în opinia lui Kasparov, un exemplu de fraudă, chiar dacă pe buletinele de vot a putut să apară şi numele unui candidat al opozitiei, Boris Nemtov, fostul vicepremier din perioada lui Boris Yeltin. Un lucru rar, scrie Kasparov care avertizează că acest lucru nu trebuie văzut ca o liberalizare. Kremlinul nu a lăsat nici o şansă opozitiei - candidatul sprijinit de Kremlin, primarul Pahomov a obţinut 77 la sută din voturi, folosindu-se de sistemul votului cu anticipaţie, adică înainte de ziua scrutinului. Kasparov aminteşte şi că la una din secţiile de votare, numărul de voturi obţinute de candidatul favorit al puterii, a fost de 250 de ori mai mare decît numărul buletinelor de vot distribuite in respectiva circumscripţie.

In opinia lui Garry Kasparov, Moscova nu poate pur si simplu să îi numească pe primarii pe care îi doreşte pentru că ar încălca acordul Cartei Europene, semnat de Rusia, aşa încît, aceste aşa zise alegeri vor trebui să continue.

Kremlinul a acordat atît de multă importanţă alegerilor de la Sochi, pentru că, scrie Kasparov, de toate contractele de construcţie necesare pentru pregătirea Olimpiadei vor beneficia oamenii de afaceri din anturajul Kremlinului şi premierului. În timp ce oraşul Vancouver, gazda olimpiadei de iarna din 2010, a anunţat cheltuieli de construcţie de 2 miliarde de dolari, Sochi planuieşte cheltuieli de 15 miliarde!

„ Unii din oponenţii domnului Putin nu pot fi eliminaţi doar prin alegeri fraudate”, scrie Kasparov şi se referă la procesul în desfăşurare al lui Mihail Hodorkovski, fostul proprietar al companiei Yukos. „Speriat de faptul ca ar putea fi eliberat in 2011, regimul Putin s-a decis să extindă sentinţa împotriva domnului Hodorkovski. Este acuzat acum că ar fi furat prin fosta sa companie, tot petrolul pe care aceasta companie l-a produs vreodata.... Procesul, la care a asistat si semnatarul articiolului, este o drama cu un scenariu scris dinainte, în care judecătorii şi avocaţii nu fac altceva decit să îşi interpreteze rolurile ce le-au fost repartizate. În opinia lui Kasparov, Hodorkovski va sta la închisoare atîta timp cît Putin se va afla la putere.

Exista zvonuri optimiste în Occident că relaţia dintre preşedintele Medvedev şi premierul Putin ar fi început să şchioapete. Din cauza evolutiilor economice din Rusia, va fi nevoie de un ţap ispăşitor şi un conflict între cei doi lideri este probabil. Dar, avertizaza Kasparov, asta nu se va intimpla pentru ca între cei cei doi sînt diferenţe de mentalitate sau de moralitate şi că ar vedea puterea în mod diferit. „ Am văzut destule pînă acum ca să ne dăm seama că amindoi sînt duşmanii democraţiei, ai competiţiei deschise şi ai libertăţii de expresie”, conchide Garry Kasparov, liderul coaliţiei Cealaltă Rusie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG