Linkuri accesibilitate

Viitorul NASA discutat la Casa Albă


Care este viitorul Agentiei Americane pentru Explorarea Spatiului Cosmic –NASA—a fost tema intilnirii de la Casa Alba, intre presedintele Barack Obama si fostul astronaut, Charles Bolden.

Charles Bolden – care este general de marina in retragere—ar urma sa fie numit la conducerea NASA. In acest context, Barack Obama a dorit sa afle ce-si propune Bolden sa faca si cum vede el viitorul greu incercatei agentii. Daca va fi nominalizat si confirmat de Congres, Bolden ar urma sa devina primul negru American, la conducerea programului spatial al Statelor Unite.

La putin timp dupa intilnire, purtatorul de cuvint al Casei Albe, Robert Gibbs a lasat sa se inteleaga ca Obama a decis sa-l numeasca pe Bolden, la conducerea agentiei spatiale. Bolden, care este in virsta de 62 de ani nu a facut nici o declaratie, spunind doar ca nu ii este permis sa o faca—o alta indicatie ca urmeaza sa fie numit.

Daca aceasta numire se produce, Bolden ar deveni cel de-al doilea astronaut la conducerea programului spatial american dupa Dick Truly, care a condus NASA din 1989 pina in 1992, in timpul presedintiilor Bush si Clinton. Bolden a participat de-a lungul carierei sale la doar doua misiuni NASA, dar responsabilitatile sale au fost semnificative. El a comandat doua misiuni indelungate ale navetei spatiale, totalizind 680 de ore de zbor. A ocupat citeva pozitii administrative la NASA, inclusiv cea de adjunct al directorului. In 1994, Bolden a parasit agentia.

Pe vremuri un simbol al inovatiei tehnologice americane NASA si-a pierdut din aura de glorie a anilor 60, cind cistiga competitia tehnologica cu Uniunea Sovietica si ducea primul om pe Luna. Obama remarca in martie ca agentia spatiala Americana este la rascruce, in conditiile in care programul navetei spatiale va fi sistat anul viitor iar directia explorarii spatiului cosmic e incerta.

Cu doua saptamini in urma, seful executivului American a dispus efectuarea unui studiu cu privire la programul spatial. Ceea ce Barack Obama a vrut sa afle de la Bolden este daca e dispus sa accepte recomandarile comisiei de analiza ceea ce-i va limita capacitatea de a conduce NASA asa cum crede de cuvinta. Obama si-a exprimat increderea ca agentia spatiala americana va continua sa existe si sa obtina succese.
XS
SM
MD
LG