Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: un studiu britanic


sau despre Influența copiilor asupra convingerilor politice ale părinților

Recent, o crima oribila a zguduit Belgia: o studenta de origine pakistaneza a fost omorita de familia ei pentru ca avea un prieten belgian cu care voia sa se marite. Cu aceasta ocazie s-a scris pe larg despre soarta fetelor in multe culturi musulmane sau africane. Despre fetitele maritate cu adulti chiar inainte de a deveni adolescente, sau despre exciziune, acea mutilare a femeii care se practica inca in Africa.

Pe acest fundal, un studiu publicat zilele trecute de un grup de psihologi britanici analizeaza influenta copiilor de sex feminin asupra tatilor. Unele concluzii ale studiului sunt surprinzatoare si pot parea chiar neserioase. Studiul afirma astfel ca nasterea unei fetite il poate face pe un tata sa voteze pentru partide de stanga !... Tatal care are o fetita, spune studiul, trebuie sa se obisnuiasca cu rochite roz si sa invete sa gateasca macar o omleta. Spre deosebire de baieti, se mai spune, fetitele ajung sa fie preocupate de justitia sociala, ba chiar, -miracol !-, cand incep sa aiba opinii proprii, fetitele sunt mai in favoarea cresterii impozitelor, de pilda, daca aste e pentru binele public. Asa incat, tatii lor ajung sa voteze pentru partidele de stanga.

Se poate insa constata si fenomenul invers, exact simetric : mame care au numai baieti si care voteaza pentru dreapta... altfel zis pentru impozite mici si pentru o interventie a statului cat mai redusa. Copiii isi modifica asadar parintii: fetele spre stanga, baietii spre dreapta. Totul pare simplu si convingator. Asta nu se aplica insa, in mod evident, decat societatilor occidentale. Prin alte parti, situatia e total diferita. In India, prin regiuni mai sarace, sa intampla si astazi ca multe fetite sa fie omorate la nastere pentru a nu deveni o povara. Chiar daca nu peste tot se ajunge la situatii atat de extreme, ramane totusi o rusine pentru o familie sai aiba numai fete.

Cu toate astea, teoria cu femeile care ar fi mai inclinate spre stanga nu sta in picioare. Ea nu explica, de pilda, cum a putut sa apara o creatura ca Margareth Thatcher… sau poate ca nu trebuie sa o calificam pe aceasta fondatoare a neoliberalismului drept femeie… asa cum gruzinii din trecut, uitandu-se la barbatoasa lor regina Tamara, ii spuneau de fapt : regele Tamara !...
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG