Linkuri accesibilitate

Dimitry Medvedev cere măsuri de austeritate bugetară


Dmitry Medvedev
Dmitry Medvedev
Într-o rară apariţie la şedinţa cabinetului de miniştri condus de Vladimir Putin, preşedintele Dmitri Medvedev a declarat că Guvernul trebuie să treacă la un regim sever de economisire a fondurilor bugetare. El a spus că pentru prima dată în ultimii 10 ani cheltuielile vor depăşi veniturile, iar deficitul bugetar va fi de cel puţin 7 la sută din Produsul Intern Brut. "Şi aceasta este o cifră optimistă”, a avertizat Medvedev.

Veniturile Rusiei au fost afectate de criza financiară şi economică, dar şi de scăderea preţurilor la energie şi materiile prime, principalele sale articole de export. Guvernul a cheltuit zeci de miliarde de dolari din fondul de rezervă pentru a salva câteva bănci şi companii lovite de criza financiară, după ce, pe fundalul ieftinirii petrolului, investitorii străini au retras masiv anul trecut banii investiţi în Rusia.

Cu o lună în urmă, ministrul rus Finanţe, Alexei Kudrin avertiza că acest fond de rezervă, creat din exportul de petrol şi gaze în anii de creştere economică şi estimat în aprilie la 120 de miliarde de dolari, va fi practic epuizat la anul.

Dmitri Medvedev a afirmat astăzi că fondul s-a dovedit un colac de salvare pentru Rusia:: "Rezervele acumulate le vor permite autorităţilor, pe de o parte, să-şi respecte obligaţiile sociale, iar pe de alta să continue cu cheltuielile pentru măsuri anticriză”.

Agenţia rusă de statistică anunţa săptămâna trecută că rata şomajului a atins 10,2 la sută, adică aproximativ 7,7 milioane de şomeri, iar producţia industrială a scăzut în primul trimestru cu aproape 17 la sută. Autorităţile speră că Produsul Intern Brut va înregistra o scădere de doar 6 la sută până la sfârşitul anului, faţă de rata alarmantă de scădere de 9.5 la sută în primele trei luni.

Consilierul economic al preşedintelui rus, Arkady Dvorkovici a declarat că propunerile de reducere a cheltuielilor bugetare făcute astăzi de Dmitri Medvedev se bazează pe o prognoză economică moderată. “Deocamdată nu simţim că situaţia se va îmbunătăţi rapid”, a spus el vorbind despre creşterea îngrijorătoare a şomajului. Dvorkovici a adăugat că şi dacă se vor face economiile cerute de preşedinte, Rusia oricum va avea un deficit bugetar, însă unul “modest”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG