Linkuri accesibilitate

Marian Lupu în așteptarea alegerilor anticipate


Un interviu cu Valentina Ursu

Europa Libera: Valentina, ce anume din ceea ce ti-a spus Marian Lupu ti s-a parut mai intersant, mai curios?

Valentina Ursu: De fapt intreg acest interviu mi se pare interesant, domnul Lupu vorbind exact despre ceea ce stie intreaga opinie publica, ca de ceva timp incoace tot mai multa lume sezizeaza divizarea societatii moldovenesti, iar toti actorii implicati in situatia acuala de impas au un spatiu de manevra restrans si nu sunt dispusi sa faca concesii, pretul evitarii unui nou ciclu al crizei politice fiind mult prea mare pentru fiecare dintre ei. Cu toate acestea, domnul Lupu considera ca prin alegerea sefului statului, astazi, ar putea sa se evite alegerile anticipate dar, in opinia lui, aceasta nu ar anula si criza politica a carei radacini, asa cum, spune el in acest interviu, sunt mult mai adanci. Acest interviu mi s-a parut foarte interesant pentru ca aparut chiar in ajunul acestei zile cand ar trebui sa se aleaga presedintele tarii. Analistii au spus si pana acum ca un mare procent din electorat in aceste alegeri a votat Partidul Comunistilor cu o conditie, ca domnul Lupu sa fie candidatul Partidului la prezidentiale. Marian Lupu era considerat, pe buna dreptate, favorit pentru functia de sef al statului. Nu a fost sa fie asa. Ceea ce inteleg eu din declaratiile fostului spicher e ca nu numai el ar avea nevoie de acest Partid al Comunistilor, ci si PCRM ar avea nevoie de domnul Lupu. Or, aici, mi se pare ca domnul Lupu se plaseaza mai sus decat lupta politica.

Europa Libera
: Valentina, ai amintit de acel raspuns in care Marian Lupu spunea ca actuala criza politica nu poate fi depasita nici macar printr-o eventuala alegere azi a presedintelui Republicii Moldova si, tot el spunea, ca ar fi o solutie o reforma constitutionala. Alegerea presedintelui Republicii Moldova prin vot general si nu in Parlament. Ce este asta, o distantare a lui Marian Lupu de pozitiile propriului partid, care a refuzat de-a lungul anilor o asemenea pozitie, sau poate o oferta de ultim moment adresata opozitiei pentru a o determina sa participe la alegerea sefului statului azi?

Valentina Ursu: Mi se pare ca ati si dat raspuns intrebarii, dar mi se mai pare ca prin acest gest deputatul Lupu semnaleaza ca nu doreste sa fie identificat neaparat cu derapajele Partidului Comunistilor. Ma refer in primul rand la comportamentul antidemocratic pe care-l demonstreaza comunistii pret de peste o luna si jumatate, ca urmare a evenimentelor care au marcat perioada postelectorala. Domnul Lupu mai degraba incearca sa arate ca este un politician corect, cu o proprie viziune, iar viziunile sale, banuiesc eu, ar trebui sa corespunda cu actiunile Partidului Comunistilor, lucru care lipseste cu desavarsire in actuala situatie. Poate este un semnal de alarma si pentru moderatii din acest Partid comunist, care ar trebui si ei sa se puna pe ganduri. Este limpede ca deocamdata Marian Lupu nu a luat o decizie defiitiva. Aceste afirmatii lasa, banuiesc eu, mai mult camp de manevra – pe de o parte nu-si tradeaza echipa, dar pe de alta parte nu este neaparat robotul care ar face parte din acest Partid comunist.

Europa Libera
: Valentina, si n-ar putea acest lucru sa-i creeze probleme in partid lui Marian Lupu? Asta stiind modul in care functioneaza acest partid in care disciplina este una dintre principalele conditii.

Valentina Ursu: Eu mai degraba cred ca domnul Lupu isi rezerva dreptul de a se indeparta el de Partidul Comunistilor, ca sa-si creeze fie o formatiune politica pe care ar putea sa o conduca, fie sa adere la un oarecare alt partid, ca sunt foarte multe inregistrate la Ministerul Justitiei. Nu pot sa anticipez lururile, sa vedem ce se va intampla azi in Parlamentul Republicii Moldova si atunci pare-se lucrurile se vor limpezi mai mult.

Europa Libera
: Speculatii privind pozitia domnului Marian Lupu s-au mai facut de- a lungul anilor, dar o alta intrebare ar fi: din propriile tale impresii, este opozitia intr-adevar hotarata sa provoace astazi alegeri anticipate sau doar e o bravada ceea ce declara liderii celor trei partide parlamentare de opozitie?

Valentina Ursu: Eu nu vreau sa-l citez pe analistul politic Igor Botan care spunea 50 la 50. Astazi am motive sa fiu mai optimista si sa spun ca 99 la suta vom avea alegeri anticipate.

Europa Libera: Valentina si cum crezi, are opozitia sanse sa-i infrunte pe comunisti in aceste noi alegeri, avand in vedere ca in mainile comunistilor raman toate pargiile administrative si pricipalele canale de media?

Valentina Ursu
: Este greu de spus insa un lucru este sigur. Din moment ce se insista asupra conditiilor impuse in cele doua rezolutii – ale Parlamentului European si Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei – ar trebui cat de cat sa ne apropiem de niste standarde. Republica Moldova si, indeosebi, autoritatile ei sa se apropie de standardele europene tocmai pentru ca atat de mult pledeaza pentru a merge si in continuare pe aceasta cale de integrare europeana. Banuiesc ca Bruxelles-ul de aceasta data, dar si Strasbourg-ul si OSCE, si toti care vor monitoriza acest scrutin vor fi mult mai atenti si mult mai insistenti ca totusi sa fie respectate aceste standarde europene.

E inca un lucru pe care as vrea sa-l precizez. Si analistii acreditau ideea ca oferirea postului de prim-ministru domnului Lupu in plina criza economica ar fi o modalitate sigura de a-i scadea din popularitate si de a scoate din circulatie o figura care are capacitatea de a coagula in jurul sau un nou pol de putere in Partidul Comunistilor. Marian Lupu a dat acum foarte clar de inteles ca in functia de prim-ministru si Cabinetul de Ministri, in caz ca nu se alege astazi presedintele, ar trebui sa fie echipa care a gestionat si pana acum treburile economice ale tarii. Adica sa ramana doamna Greceanii. In caz ca va fi propusa totusi candidatura lui, mie mi se pare ca el va avea niste conditii foarte clare: sa-si creeze o echipa foarte profesionista, sa aiba autonomie totala in ceea ce priveste activitatea Guvernului. Dar nu vreau sa anticipez lucuruile, vreau sa vad cum va decurge astazi votul in Parlament.
Previous Next

XS
SM
MD
LG