Linkuri accesibilitate

Traian Basescu nu participa la reuniunea de la Chisinau


Carolos Papoulias si Traian Basescu
Carolos Papoulias si Traian Basescu

Pentru a obtine sprijinul Atenei, Basescu sustine pozitia Greciei in problema Macedoniei

Presedintele Romaniei Traian Basescu a declinat invitatia la summitul gazduit de Chisinau din cauza "evenimentelor ce au marcat perioada post-electorală din Republica Moldova”. Seful statului roman confirmase in luna martie ca va veni la reuniunea la nivel inalt a Procesul de Cooperare in Europa de Sud, dar intre timp relatiile romano-moldovene s-au inrautatit, iar Traian Basescu a intrat chiar intr-un soi de dialog in contradictoriu cu omologul sau de la Chisinau.

Era totusi greu de crezut ca presedintele Basescu va sta la aceeasi masa cu Vladimir Voronin, la o discutie moderata de acesta, dupa ce presedintele Republicii Moldova a acuzat Romania de implicare in organizarea unei lovituri de stat si dupa ce ambasadorul Romaniei la Chisinau a fost declarat persona non grata. Totusi Traian Basescu a declarat la Atena, unde s-a aflat in ultimele doua zile intr-o vizita oficiala, ca Uniunea Europeana trebuie sa aiba cit mai curind posibil la indemina Tratatul de la Lisabona, nu doar pentru o mai buna functionare a Uniunii, ci si pentru a se putea crea premisele reluarii procesului de extindere. Presedintele Romaniei si-a sustinut din nou ideea sa mai veche de a introduce Republica Moldova in pachetul tarilor din Balcanii de vest pentru care usa Uniunii s-ar putea deschide mai repede.

Poate pentru a avea si sustinerea Greciei in acest proiect de promovare a Chisinaului, Traian Basescu a declarat dupa intilnirea cu omologul sau elen Karolos Papulias, ca Romania sustine pozitia Greciei in ceea ce priveste problema Macedoniei. Cum se stie anul trecut la summitul NATO de la Bucuresti, Grecia si-a exercitat dreptul de veto iar Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei nu a fost primita in Alianta. Oficialii eleni i-au cerut de mai multi ani acestei tari sa-si schimbe numele, fiindca altfel Grecia ii va bloca drumul spre organizatiile euro-atlantice. Regiunea de Nord a Greciei se numeste Macedonia, nume sub care mai este cunoscut in istorie regele grec Alexandru cel Mare. E pentru prima data cind Romania spune clar ca sustine Grecia impotriva Macedoniei si se asteapta probabil ca in schimb si Atena sa faca gesturi similare, eventual chiar pentru sprijinul Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG