Linkuri accesibilitate

Presa la început de săptămînă


Un cuțit în inima Academiei la Chișinău

Intai de toate, pentru ca e 1 iunie, gasiti in Timpul un program al manifestatiilor prilejuite de Ziua Internationala a Copiilor. Dulciuri, muzica si multa distractie, le promite ziarul celor mici.

Temele principale ale Timpul-ui raman a fi, insa, cele politice. Comunistii pun la cale lichidarea Institutului de Filologie al Acadiemiei, bate Timpul alarma. “Un cutit in inima Academiei”, sau “un Institut care le sta ca un os in gat”, sunt calificativele pe care le foloseste ziarul, pentru ca anume aceasta institutie “a fost intotdeauna un focar de infectie romaneasca”. Si, ca sa-l elimine, Guvernul a propus să fie comasate două centre ştiinţifice ale AŞM - Institutul de Filologie şi Institutul Patrimoniului Cultural. Ideea apartine, se pare, vicepremierului Victor Stepaniuc. Ce cred savantii despre asta, aflati tot din Timpul.

In alta ordine de idei, dupa ce vineri ministrul Constructiilor, Vladimir Baldovici, le-a servit jurnalistilor de ghid prin cladirile Parlamentului si ale Presedintiei, aflate in plin proces de reconstructie capitala dupa evenimentele din 7 aprilie, Timpul constata ca „Voronin e demascat de ai sai”. Vorba e ca ministrul Baldovici a recunoscut ca intentia de moderniza cele doua cladiri dateaza de mai multa vreme, ceea ce, in opinia jurnalistilor de la Timpul, confirma faptul ca Voronin a avut tot interesul sa fie vandalizate sediile Presedintiei si Parlamentului.

Pornind de la aceste declaratii, dar si de la ultimul comentariu semnat de Vladimir Socor, directorul ziarului, Constantin Tanase, reanalizeaza in editorialul sau de azi evenimentele ce au urmat alegerilor din 5 aprilie, ca sa ajunga, inca o data, la concluzia ca 7 aprilie 2009 e opera Clanului Voronin, dar si ca am fi avut de a face cu o conspiratie de tip clasic. De asemenea, mai apare azi in Timpul si un comentariu, semnat de analistul politic roman, Dan Dungaciu, cu referinta la ultima tentativa de alegere a presedintelui Republicii Moldova, amanata de comunisti pe motiv de sfanta sarbatoare religioasa, comentariu din care citez pe sarite. Dincolo de glumă, scrie Dan Dungaciu, gestul comuniştilor arată criza profundă prin care trece astăzi PCRM. Expresia cea mai vizibilă a tensiunilor din interiorul PCRM. Remarca el, sunt declaraţiile confuze ale dlui Marian Lupu, potenţial candidat pentru postul de prim-ministru. Un prim-ministru este un candidat la execuţie politică urgentă. Mai concret, fostul speaker înţelege că riscă să devină din „lup”, „oaie”, şi încă una de sacrificiu. Iar cu referinta la presatatia opozitiei, se arata convins ca opozitia a dovedit caracter.

In Gardianul de la Bucuresti este publicat azi un comentariu al aceluiasi Dan Dungaciu, care se intreaba „Cat de stabila este Republica Moldova?”, in conditiile in care cel mai stabil regim din zona este cel transnistrean. Iar Ziua anunta ca fortele de ordine transnistrene ar intentiona sa preia cu forta penitenciarul moldovenesc din Bender. In acelasi timp, daca va uitati prin Kommersant-ul de la Moscova de sambata, veti putea afla ca autoritatile ruse nu par prea incantate de ideea administratiei de la Tiraspol de a face din drapelul Rusiei, drapel „national” al Transnistriei.
XS
SM
MD
LG