Linkuri accesibilitate

Starea de diviziune a societății comportă riscuri mari pentru Moldova


Opinia analistului Igor Boțan

Igor Botan: „Indemnul la dialog politic este justificat, numai se pare ca Partidul Comunistilor si Opozitia inteleg dialogul politic in mod absolut diferit. Abordarea PCRM este foarte simpla, ca sa nu zic simplista. Pentru PCRM, dialogul politic are sens doar din perspectiva ajungerii la o intelegere in vederea deblocajului institutional, adica a alegerii sefului statului si evitarea alegerilor parlamentare anticipate. Pentru opozitie, dialogul politic ar avea sens din perspectiva atingerii obiectivului demontarii puterii de stat pe care Vladimir Voronin a instaurat-o pe parcursul celor 8 ani de aflare in functia de sef al statului. Evident, daca lucrurile stau astfel, este imposibila atingerea unui compromis. Pur si simplu, agendele PCRM si Opozitiei, din acest punct de vedere sint absolut diferite. Indemnul plenarei PCRM nu are sorti de izbinda, daca privim lucrurile astfel.

Partidele de opozitie nu mai au cimp de manevra, in vederea schimbarii optiunilor anuntate de neparticipare la alegerea sefului statului. Totusi, probabilitatea convertirii unor deputati din opozitie de catre PCRM nu este de neglijat. De aceea, spiritele vor ramine incinse pina in ultimul moment, adica pina va avea loc votarea propriu-zisa. Totusi, indiferent daca miercuri va avea sau nu va avea loc alegerea sefului statului, dialogul politic intre PCRM si Opozitie trebuie sa demareze cu stabilirea unei agende comune, care sa aiba drept scop iesirea din impas si revenirea la normalitate. Pastrarea starii de divizare a societatii comporta riscuri foarte mari pentru Republica Moldova”.

Europa Libera: Mai multe publicatii afirma totusi ca este posibila schimbarea candidatilor si ca PCRM ar putea propune o figura emblematica, impotriva careia opozitia nu ar mai putea sa aiba obiectii. S-a invocat si numele lui Ion Druta si al lui Eugen Doga, cit de realista vi se pare o asemenea optiune?

Igor Botan: „Legea privind procedura alegerii presedintelui prevede ca orice candidat inregistrat pentru functia de sef al statului isi poate retrage candidatura in orice moment pina la inceperea votarii propriu-zise. Insa legea nu face nici o referinta la procedura de schimbare a candidatilor. Din punctul meu de vedere, acest lucru este imposibil, intrucit inregistrarea unei candidaturi noi trebuie sa aiba loc cel tirziu cu 5 zile pina la votare. In plus, comisia speciala pentru alegerea presedintelui a fixat foarte precis termenul limita pentru inregistrarea candidatilor. Acest termen limita a expirat demult.

De fapt, trebuie sa mentionam ca modul in care a procedat PCRM este mai mult decit ciudat, intrucit deschiderea sedintei speciale, dedicata alegerii sefului statului la 28 mai si extinderea acesteia pina la 3 iunie nu inseamna altceva decit limitatrea sau blocarea pe o saptamina a posibilitatii inaintarii altor candidaturi decit cele doua pe care le-a inaintat PCRM. In plus, formal, a fost incalcata hotarirea Parlamentului privind data alegerii sefului statului, care urma sa aiba loc potrivit hotaririi invocate la 28 mai. Acest lucru ridica mari semne de intrebare privind sinceritatea si scopurile ascunse ale PCRM”.

Europa Libera: In cazul in care pe 3 iunie nu se reuseste sa fie ales un nou sef al statului si se anunta alegeri parlamentare anticipate, care credeti ca ar putea fi evolutia ulterioara a PCRM si mai ales evolutia interna, dupa ce anumiti membri ai PCRM au lasat sa se inteleaga ca nu sint intru totul de acord cu pozitia actuala a partidului?

Igor Botan: „In timpul care a mai ramas pina la eventualele alegeri anticipate, este putin probabil sa se intimple ceva spectaculos in rindurile PCRM. In aparenta, acesta va ramine monolit, iar o eventuala schindare in PCRM este, din punctul meu de vedere, exclusa acum, fiindca grupul care s-ar scinda, de exemplu, ar trebui sa aiba o perspectiva de raminere in politica sau o perspectiva clara, diferita de cea a PCRM. In situatia creata, eu nu vad cum anume un eventual grup, rupt de PCRM, ar putea sa-si creeze aceasta perspectiva. De aceea, cred ca lucrurile vor ramine neschimbate”.

Europa Libera: Presedintele Voronin a anuntat ca are un pachet de propuneri privind transformarea Republicii Moldova intr-o republica parlamentara autentica. De ce ar fi nevoie de modificarea Constitutiei?

Igor Botan: „Parerea mea este ca nu e nevoie de modificarea Constitutiei. Norma referitoare la alegerea sefului statului cu o majoritate calificata de trei cincimi este de fapt o invitatie pentru partidul de guvernamint sa nu antagonizeze opozitia, pina sa limita dupa care aceasta se vede nevoita sa recurga la boicot pentru a-si apara interesele legitime. De exemplu, daca ne-am imagina ca opozitia accepta sa deblocheze alegerea sefului statului, atunci ea s-ar pomeni exact in situatia in care a fost pina la alegerile parlamentare recente, adica hartuita permanent de catre verticala puterii instaurata de PCRM. Singura schimbare care ar avea loc ar fi legata de rocada prin care Vladimir Voronin, din functia de sef al statului, a devenit sef al legislativului. Mai mult, din perspectiva functiei de sef al legislativului, Voronin doreste probabil sa limiteze substantial prerogativele viitorului sef al statului pentru a se asigura ca verticala puterii este completamente la cheremul domniei sale. Iata toata esenta eventualelor propuneri de modificari constitutionale, care pot fi prezise din comportamentul precedent al lui Vladimir Voronin”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG