Linkuri accesibilitate

Marian Lupu îşi dă demisia din Partidul Comuniştilor


Marian Lupu, fost deputat PCRM
Marian Lupu, fost deputat PCRM

Fostul fruntaş PCRM critică acuzaţiile lipsite de probe la adresa opoziţiei şi României

Ce l-a determinat Marian Lupu sa abandoneze partidul majoritar? Fostul spicher si fruntas al comunistilor, care ar fi urmat sa devina premier daca Zinainda Greceanii ar fi ajuns in functia de sef de stat, a spus ca nu este de acord cu antagonizarea periculoasa a societatii si cautarea de dusmani in locul sanselor de dialog.

„Vreau sa atrag atentia ca interesul national nu poate fi monopolizat si folosit ca instrument de manipulare, divizind societatea in „patrioti” si „tradatori”. Dar anume aceasta s-a incercat dupa 7 aprilie anul curent”, constata fostul spicher al legislativului.

Lupu nu este de acord cu culpabilizarea neprobata a adversarilor politici, mai cu seama cind e vorba despre acuzatia grava de tentativa de lovitura de stat si cu incercarea fostilor colegi de a cauta paleative politice de natura tactica in loc sa fi tratat cauzele maladiilor sociale prin reformarea profunda a institutiilor democratice.

„Atit timp, cit probele necesare nu sunt prezentate, consider ca trebuie respectat principiul constitutional ce se refera la prezumptia nevinovatiei. Si doar o ancheta veritabila si transparenta, cu participarea tuturor partidelor, a societatii civile, a mass-media si reprezentantilor orgnismelor internationale este in capacitate sa elucideze adevarul”, a declarat Marian Lupu.

El l-a contrazis pe fostul sau sef de partid Vladimir Voronin care incearca sa acrediteze ideea prin toate mijloacele ca Romania este cea care ar fi animat protestele postelectorale, declarind ca radacinile acelor actiuni urmeaza a fi cautate acasa. „Geneza crizei politice este aici, in Moldova, si nu in exterior. Respectiv, sint pe pozitia ferma ca utilizarea evenimentelor din data de 7 aprilie ca mesaj electoral este nu doar contraproductiva, ci si foarte primejdioasa, pentru ca aduce nu altceva decit aprofundarea dezbinarii societatii”, a concluzionat Marian Lupu.

Declaratia privind abandonare a PCRM i-a luat prin surprindere pe fruntasii comunisti. Vladimir Voronin s-a eschivat de la comentarii pe motiv ca reusise sa citeasca doar o pagina din declaratia lui Lupu. Singurul care a acceptat sa-si spuna parerea a fost Marc Tcaciuc. Intr-un interviu pentru Europa Libera el a spus ca plecare lui Lupu este o pierdere pentru PCRM, dar in acelasi timp si o perdere pentru Marian Lupu deoarece, spune Tcaciuc, nicaieri nu va dobindi o echipa la fel de unita, disciplinata, deschisa si capabila, care de altfel, a subliniat Tcaciuc, i-a asigurat confortul timp de patru ani cind a exercitat in legislatura precedenta functia de spicher.
Previous Next

XS
SM
MD
LG